痴線獸醫 醫到我隻猫咁

715 回覆
197 Like 112 Dislike
頭先去佢間野.. 得個男醫生係到
個女放假, 我好好地同佢傾 比埋片,相佢睇個情況

佢話唔代表d咩 又話d相朦又乜乜柒柒
明明約左聽日上門都可以打返黎話老細唔批

究竟仲有冇醫德?

究竟仲有冇醫德?

po 上 天下貓貓揚開佢啦
屌你老母d on9貓撚真係好撚煩
成個post變左你地自己係度罵戰 幼鳩稚
同你地口中貓義工有乜撚野分別

利申 貓奴 希望樓豬隻貓快d好返

連登開襯求教po 都會變成咁 好似你俾左意見就要跟足咁

佢地事後咪孔明咯 講就天下無敵 真人就廢柴一條
有事咪姐手姐腳唔識處理 廢青 洗乜理
呢個post咩事
點都好救返貓貓先
轉醫生啦樓主
唔好再搵佢醫返喇

究竟仲有冇醫德?

佢想幾清啊

究竟仲有冇醫德?

佢想幾清啊

睇到隻眼反起心都寒埋 都唔知仲想睇乜 痴線醫生
其實上門醫生已經幫佢清左好多琴日d洗耳水
依家最需要比佢休息同足夠營養

大家放心 我會keep住睇獸醫同好好照顧佢

咁間野就..唉.
報警啦
就真人真事 真心意你答我

有隻貓病左同埋好驚 個主人一意孤行要帶佢出去獸醫到醫

最後隻貓心臟病嚇死左(唔好質疑,事實係貓會有嚇死既情況)

咁你重堅唔堅持帶隻貓出去搵人醫 而唔係叫人上黎睇症?

低質到 拎埋d特別case出黎駁有咩意思呀柒頭
寵物病同驚就唔可以帶佢睇獸醫, 咁d寵物死撚晒啦

你個仔病左+好驚, 你都咪撚帶佢去睇獸醫/醫生呀

戇鳩仔
你自己養隻貓唔怕人唔怕出街就一口咬定會怕出街嘅貓係個別case? 你依啲貓撚更加害死隻貓
仲拎人嚟比 人會識聽人講嘢 一路帶佢睇醫生時講嘢安撫都有作用
但貓識唔識聽人講嘢?
我隻貓都係啲好怕出街嘅貓嚟
會驚到係咁喘氣伸哂脷
試過最嚴重係係咁喘氣呼吸得勁快嚇到我即刻抱住佢跑返屋企
你依類仆街同啲老屎忽一撚樣剩係識講依樣嗰樣
對住個mon屌撚哂鬼話應該點做
畀著你有隻貓都係咁嘅性格你就知畀佢你整頓下心理係好重要 你見到佢驚到開始係咁喘嗰下你仲會帶佢去睇醫生?
樓主想搞大佢可以嘗試報警
報警有幾個好處
1. 虐待動物係刑事案,報上傳媒都易d
2. 如果你想民事索償個獸醫,警察係刑事案搜到既證據你都可以係民事索償到用,可以幫你節省小小錢
3. 報警唔洗錢

https://www.spca.org.hk/ch/animal-welfare/welfare-law-development/animal-laws-hong-kong
第169章《防止殘酷對待動物條例》

防止殘酷對待動物條例是保障本港動物權益的主要法例,其範圍涵蓋伴侶動物、食用動物和實驗用動物的福利。

在此條例下,殘酷對待動物可分為以下幾種形式:

虐待

任何人對動物施以肉體虐待(這包括任何動物的擁有人容許其動物被如此對待),例如殘酷地打、踢、惡待、折磨、激怒、驚嚇等,並導致動物承受不必要的痛苦

疏忽照顧

任何人在關禁或運送動物時,疏於為其照顧的動物提供充足的食物和清水,或容許這些動物在其控制下承受不必要的痛苦。令寵物缺乏充足食物、清水、居所和必要的獸醫護理的寵物主人亦屬於此類。

咁間野就..唉.

同間嘢周旋到底啦,佢估搞鳩人隻貓就唔洗付出代價㗎咩

戇鳩仔
你自己養隻貓唔怕人唔怕出街就一口咬定會怕出街嘅貓係個別case? 你依啲貓撚更加害死隻貓
仲拎人嚟比 人會識聽人講嘢 一路帶佢睇醫生時講嘢安撫都有作用
但貓識唔識聽人講嘢?
會驚到係咁喘氣伸哂脷
畀著你有隻貓都係咁嘅性格你就知畀佢你整頓下心理係好重要 你見到佢驚到開始係咁喘嗰下你仲會帶佢去睇醫生?

條友都係盲嫁喇

佢屈我話唔比佢隻貓睇獸醫

我係講叫人上門睇症

乜原來上面睇症唔叫做睇獸醫
以後有咩人開post講自己隻寵物有事
都希望見到個位Hehe出現去警醒各位主人唔好帶隻寵物去睇獸醫
費事二次創傷

你幾時見到我話唔好去睇獸醫
不如你望真d先講啦
我係話 叫人上門黎睇呀

屌 你唔好理班戇鳩喇
閱讀理解係零
以後有咩人開post講自己隻寵物有事
都希望見到個位Hehe出現去警醒各位主人唔好帶隻寵物去睇獸醫
費事二次創傷

你幾時見到我話唔好去睇獸醫
不如你望真d先講啦
我係話 叫人上門黎睇呀

屌 你唔好理班戇鳩喇
閱讀理解係零

佢地潛哂水喇

戇鳩仔
但貓識唔識聽人講嘢?
會驚到係咁喘氣伸哂脷

條友都係盲嫁喇

佢屈我話唔比佢隻貓睇獸醫

我係講叫人上門睇症

乜原來上面睇症唔叫做睇獸醫

上門睇症係最好嘅做法
隻貓本身驚到咁帶佢出街去睇症好易出事

不過喺上面班貓撚眼中 一定要抱住隻貓跑去睇先係好撚緊張隻貓 理撚得隻貓驚唔驚
其實我都覺得樓主冇做錯
貓係佢唔熟悉嘅環境其實已經會覺得好驚
睇完一次獸醫變到咁嘅時候隻貓會覺得出去只係會傷害自己
如果毅然又帶佢出去心理同生理都未必負荷到
如果留係屋企嘅情況比帶佢出去穩定
我覺得call獸醫上門對隻貓黎講真係最好

班小學雞就將人反駁嘅野推向極端 叫人咩事都唔好睇獸醫
屌你老母重問人點做 識唔撚識帶左佢睇第2間先啊

陣間延遲救治既話 你責任重大過間垃圾診所啊

錢緊要定你隻貓緊要啊 重係到戇鳩鳩咁等 等到隻

貓出曬事 重要繼續問 你仆街死未
其實我都覺得樓主冇做錯
貓係佢唔熟悉嘅環境其實已經會覺得好驚
睇完一次獸醫變到咁嘅時候隻貓會覺得出去只係會傷害自己
如果毅然又帶佢出去心理同生理都未必負荷到
如果留係屋企嘅情況比帶佢出去穩定
我覺得call獸醫上門對隻貓黎講真係最好

班小學雞就將人反駁嘅野推向極端 叫人咩事都唔好睇獸醫

我懷疑班小學雞係咪真係有養貓
還是自己隻貓冇出街會怕嘅問題
字都唔撚識睇喺到罵

又一個閱讀理解係零嘅人
樓主幾時有講過因爲錢唔即刻帶隻貓再睇過第二間
佢都叫咗人上門睇喇
人地間獸醫名都開撚埋

咁間野就..唉.

一定要追究到底

又一個閱讀理解係零嘅人
樓主幾時有講過因爲錢唔即刻帶隻貓再睇過第二間
佢都叫咗人上門睇喇
人地間獸醫名都開撚埋

我相信佢無追post
不過公道咁講 樓主真係比一眾巴絲屌下先call 24
廢紙 同 真心意你兩條柒頭做咩潛呀

其實我係推post推到間診所仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞