點解日本唔學韓國咁唔用漢字

378 回覆
19 Like 344 Dislike
「放水」冇可能理解成「吸水」,韓文「放水車」係消防車、水炮車
即使「防水」當咗「放水」,都唔會變成「吸水」(Heub Su)

你唔識韓文都識漢字嫁,「放水」意思點會同「吸水」一樣?

12年前嘅台灣人就已經睇穿大中華膠係度作故仔
但佢地中學有中文堂
每個人都有個中文名
係,如果唔係嘅話同音字太多,表意都係要用返漢字,算係表音文字固有嘅缺點
韓文唔係都係音拼漢字咩? 點解韓文可以完全唔用漢字都冇問題?
其實得北韓係完全廢除漢字
南韓間中都係會見到(例如電視字幕)
甚或其實如果個名有對應漢字的話
佢哋身份證上面都會有漢字
同埋韓文並唔係完全冇自己原生詞語
#23嘅例子都可以見到 唔係完全冇問題
可能要透過額外嘅解釋去避免歧義

仲有越南
樓主本身一個國家只可以有一種文化啲大統一思想真係好恐怖

咁就好似問以前德法英世仇點解仲要用羅馬字一樣
日本先係真正中華文化傳人囉
隔離大大塊陸地既支那人一早自甘墜落晒
俾蒙古人女真人污染晒
美國係咪要廢除英文先算係擺脫英國文化?
台灣用正體但爛泥一塊
香港就自甘墮落無撚得救
日本係東亞文化最後既傳承者
北方腔帶有外族口音鬼食泥普通話
愛無心殘體簡體字
古代邊7個國家用漢字?
中日韓越
另外3個係?
漢字關你個支那鳩事咩
建國得個幾廿年乜鳩都當自己既
宜家韓國法律都係漢諺混寫
係平等院見過啲古簡同佛經全部漢字黎
我睇個陣完全無違和感
識讀識睇又理解到
反而隔離啲日本人睇到R撚晒頭
和製漢字 同 和製漢詞/語 係兩樣嘢….

和製漢字係「中文入面冇嘅字」
和製漢詞/語先係「用漢字翻譯西方外來事物」

不過近幾十年日本人都係直接音譯英文,以外來語片假名處理
發音都好嘈
白衣人鄧嘉民擬認暴動 今入院缺席答辯 押後至2月28日提訊重新排期
https://lih.kg/3276508
韓文發音連音調都冇,複雜程度點會接近粵語?
你學韓國越南咁改中國人咪又係當佢地係藩屬國,因為一班痴線佬而改自己既文化同習慣根本on9
廣東話?
唔用漢字連霸同連敗都分唔到
用片假名平假名知唔知有幾多人撞名
戰後昭後日本人唔再識好正常
對佢地黎講已經係文言文

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞