點解日本唔學韓國咁唔用漢字

378 回覆
19 Like 344 Dislike
人地韓國徹底廢除漢字,真正做到文化上擺脫支那,相反日本成日想脫亞入歐但眷戀住漢字嘅日本根本連支那文化都脫唔到,脫支都脫唔到遑論脫亞甚至入歐,東亞地區嚟講日本係最奶支
但日文冇漢字,片假音水蛇春咁長
但佢地中學有中文堂
每個人都有個中文名
因為"校内写生大会"同"口内射精大会"一樣讀音
反而粵語可唔可以用埋平假名或自己一套拼音

好多漢字拼唔出嚟
但日傳漢字反過黎入侵中國文化喎
漢字係日本文化一部分,有民族精神同傳承係入面
剩係書道每年都有好多比賽同選拔

https://www.z-shogei.co.jp/2022compe/

https://syodou-p.jp/

同埋我哋好多用字其實係和制漢字黎
本身呢堆字中國係無,日本造出嚟再係清朝個陣中國留學生帶返黎

幕末以降の和製漢語の例
文化、文明、民族、思想、法律、経済、資本、階級、警察、分配、宗教、哲学、理性、感性、意識、主観、客観、科学、物理、分子、原子、質量、固体、時間、空間、理論、文学、電話、美術、喜劇、悲劇、社会主義、共産主義など。
人哋係可以完全唔用漢字
叫支那唔好用和製漢字&希臘文字先啦
因為佢哋知道如果切割走中文,佢哋即係切割走自身絕大部分既歷史
而無歷史,就無身份認同,無愛國心

所以與其重新制造一套文字同身份
不如去爭一爭漢字文化圈既道統, a.k.a.「大東亞共榮圈」,令歐洲人一諗起亞洲,就係日本既鳥居、壽司;見到漢字,就估係日本文化

橫掂大陸一早就棄正從簡,韓、越直頭唔用中文
係,如果唔係嘅話同音字太多,表意都係要用返漢字,算係表音文字固有嘅缺點
日本人漢宇文化正宗過你支那啦
宋後無中國 明後無華夏
支那依家都叫開幕式
友達
大仗夫
唔用拼音=柒?
你真係柒
比班美帝斬走左6成啦起馬
二戰後動物都要用哂假名
二戰前日文報紙仲以為中文黎
因為大支那思想好恐怖
用支那野佢就覺得你係支那人同支那一部份

原本漢字文化圈既7個地區國家
越南韓國日本紛紛去漢字化
班弱智支那只要見你唔係寫漢字
就唔會入侵你國家
所以好想粵語最少要放棄一D漢字
樓主係咪唔知假名都係由漢字而嚟
假名都係藉古代草書嘅寫法慢慢演化,再簡化(減少假借字數量),最後統一寫法先變成現代假名
所以每個現代假名背後其實都係一個漢字
唔係冇試過
但係同音字太多冇辦法唔用漢字分別
反共反到痴撚咗咩, 粵語放棄漢字寫英文咩

diu lei lo mo咁呀
有單係KTX起鐵路要用"防水"木材做枕木
但係因為同音問題, 用咗"放水"木材 (即係脫水木材, 好吸水)
最後啲枕木濕水爛晒要換過
香港語不嬲都係中英混用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞