點解日本唔學韓國咁唔用漢字

378 回覆
19 Like 344 Dislike
條友淨係識左抄右抄啲大支那膠飛機post
唔知你想表達啲乜
人哋有約定俗成講法係啱,但每個地方都係咁架喎
比如你香港人講的士,大陸人會講出租車,台灣人會講計程車
同埋你學每種語言都係首先學最正路嘅文法,之後先會去學當地人真實溝通用嘅詞語架啦
支那化係跟簡體字
唔講唔覺原來咁多字都係咁

講起同南方華語近似
照計朝鮮半島應該同華北東北一帶嘅交流會密啲
咁suppose會同東北話/官話較為相似先係
又諗起有個講法
現代粵語同中古漢語係有一定相似度
而朝鮮半島受中原政權影響都唔係近二三百年嘅事
會唔會應該話韓文同南方華語都同中古漢語相似?
國族文化問題
邊有得話變就變

南韓都一路有學者警告
而家中小學生已經完全唔識睇古文咁滯
大學生好快都得返極少數人睇得明
咁就唔會有人做到韓國古文既研究
呢個係好大鑊既問題
因為由高句麗百濟新羅開始計
幾百至千年歷史可能就咁斷開
講就話脫離漢字只用諺文係「代表大韓民族脫離中國影響」
但咁樣到頭來可能係壞多過好
因為斷開哂之後
可能就會出現「既然都係拼音,做乜唔直接打英文字母,咪仲方便」呢個問題
難聽啲講句,日本先係最好地傳承全盛時期嘅古中華文化,無論衣食住日常文化都係,文化大革命後,共產黨統治嘅中國根本都已經唔算中國,不如中國人唔好用漢字啦。
你睇依加大陸啲所謂中餐廳食啲所謂中菜,唔計特殊情況,講緊90%大陸人食戈啲科技調料包菜,都叫中餐?
原來只係一個傻鳩
唔會再回佢post
連登真係好興送野
支那有份用就係支那野 就要送哂俾支那專用
你係咪會覆錯咗人?
唔使扮啦支那仔
佢淨係識不斷copy n paste洗版
條友係不斷亂抄post洗版
鎖咗佢算,睇死人
戇鳩
係人都知日本名可以唔用漢字寫,朋友/屋企人之間不嬲都用平假名啦問題係套用到生活上, 間間公司學校都有幾十幾百個hiroshi,叫哂做hiroshi1/hiroshi2/hiroshi3呀?真係笑大人個口
之後又講咩議員呢D極端例子人地用平假名投票係方便返D老人,驚佢地寫錯,代表到D咩呀九唔撚搭八人地開post講日本人點解唔用漢字你就講議員全日本都做議員咩傻閪
你真係閱讀理解能力係零

響度駁緊我都無講嘅嘢,你做乜鳩

由頭到尾都講緊唔係每個人都有個中文名
第一嗰啲唔係中文
第二漢字名都唔係每個人都有,你固然可以有,亦都可以無。
無話乜鳩朋友/屋企人之間先用㗎。

同埋你講乜鳩一百幾十個ひろし,首先唔熟之間會先叫姓氏,同一個圈子先會叫名。
所以就算一間學校一百幾十個你講嘅ひろし都唔係問題㗎。
因為唔係完全相撞呀。
就算一個叫斉藤ひろし一個叫山田ひろし,只要佢地唔係同一個生活圈子問題不大㗎。

你再鳩叫我鎖埋你算
因為日本人 係中國人黎
本是同根生
因為有韓國先賢創造完美既韓文
之前睇過韓文既誕生,都幾高汁
日本只係再好早期 d人過左去
情況同台狗一撚樣
估太多同音掛
可以同你講
如果日本人唔用漢字
只要句子一複雜
連日本人自已都睇唔明
除非改成英文咁樣 每隻字之間加個空格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞