點解日本唔學韓國咁唔用漢字

378 回覆
19 Like 344 Dislike
你啲例子無晒標點符號,同埋講嘢個陣有高低音
同兒子生性病母感安慰一樣
條友成日post old news農場fake news出黎做source

又話咩咩韓國人都係咁講,依家又吹到全國都係
啲腦殘大中華膠就係咁黎
以前漢字係高級嘢
貴族先可以學
英文本身就係拉丁德語法語維京語等等嘅混合體
嗱我就唔知啲鄉民日文咩級數
但係我就N1加日本住左喺6年重叫唔叫蟹
連高低音都一樣?
佢哋係鍾意打飛機漢字幾重要
因為中文日文韓文同音字實在太撚柒多,如果拼音嘅方法去寫,文字上一定會有好撚多
歧意。韓國都瀨過嘢,啲工人將「防水」理解錯做「放水」,嗰建築物因為防唔到水而收皮。

Btw,所以當年五四運動有班弱智諗住拉丁中文根本戇鳩,都冇諗中文發音同鬼佬語言有咩本質上分別。
用漢字就戀亞奶支?
咁揸VW嘅咪全部都係納粹
因為"校内写生大会"同"口内射精大会"一樣讀音
己fact check
https://disp.cc/b/Gossiping/9QUC

( ゚д゚)ノ☆( #)д`)
點解要唔用漢字 , 漢字關中國𨶙事 ?
中國只係其中一個承傳漢字嘅國家 ,
真正中文字就係殘體字 , 殘體字先係中國創造
日本一早都有考慮過
當時係大班學者出黎反對
廢漢字,同音字意思出錯既問題係解決唔到
而且古書古文好多都係純漢字
廢漢字之後好快就會冇人有能力讀古文
結果日本冇做到

睇呢個問題
其實最好既例子係越南
以前越南係用漢文
越南話本身係通漢字,講野可以用漢字寫出黎
俾法國殖民既時候強制廢除漢文,轉做字母注音
結果講係照樣咁講
但過左一代,越南人就同以前既文化隔絕左
冇人識得睇以前既文書
由有D書香文化變到接返生番咁大倒退
依家係2023年
全世界愈黎愈多人主動學韓文
韓國人從冇想過廢除諺文用返漢字
你自己走去話人地點樣覺得有問題從來都冇大眾民調表達支持
由頭到尾都係自己FF人地點差點壞再拎出黎鳩up

好心啦
唔好將支那人啲思想帶落黎香港
連登已經夠哂多五毛

次次諗起你咁嬲都覺得搞笑
人地垃圾民族用垃圾文字,你又專登走去學韓文嬲住屌為乜?
人地同你好有親?
我覺得學中文無問題
唔好學中国共產黨啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞