點解日本唔學韓國咁唔用漢字

378 回覆
19 Like 344 Dislike
而家書面語係唔計巴士的士 咁癲?
我記得細個唔係咁。。
你指嘅要點係咩?
古代中文有拼音
如果唔係點會有韻圖韻書同反切
根本就係
其實咁樣令到歷史唔可以盡量承傳落去真係可惜

btw,果啲韓國古裝劇都有啲寫得好靚嘅漢字
唔知係出自支那人定韓國人呢
所以語法變化咪唔嚴謹,兼難學囉

衝出黎柒為咩呢?右上有個漢字button
唔用漢字會智商低下
咪即係依家啲韓文
標返漢字詞=必須混用?

句句韓文都有漢字詞,咁即係句句韓文都係混用緊?
但係就成為咗世界語言
想知當初英國稱霸,美國而家都係用英文,同語言有無咩關係?
死雞撐翻蓋,收爹啦
有歧義咪睇漢字
第一嗰啲唔係中文<---我有講過果D係中文真係唔知邊個傻閪閱讀理解能力係零
第二漢字名都唔係每個人都有<---絕大部分日本人名都係漢字有少部分人用唔係漢字名又點?佢地會叫自己さいとひろし?一叫原來全日本有幾十萬個
你下面講咩唔同姓氏只係更暴露你既無知,你條傻仔知唔知日本姓氏撞得仲多講緊頭十個大姓都過百萬人用,講緊一間大公司都可能有幾十個斉藤ひろし呀,問題不大
你D弱智快撚D鎖埋我呀唔該,見到你D謬論真係笑撚到命都短幾年
議員
法律就係要零歧義
唔出返個漢諺混寫版本 大把case可以死都拗返生
寫咗一定冇問題 而家連香港法律都係用巴士的士 近呢十年甚至反輸入返大陸
係有一期矯枉過正 迷信普通話我手寫我口 要人寫計程車 公共汽車
高尚巧匠工廠後檣口誦咬傷 , 高聲哄笑
邊個字有歧義?
主張日韓廢除漢字書寫嘅人
同主張中文拉丁化嘅痴線佬冇分別
我幫佢兜,中國、日本、北韓、南韓、北越、南越、琉球,啱啱好七個
巴打勁
因為冇漢字得拼音好唔方便防火同放火根本上分唔到,韓國經常因為咁出事

利申:日文韓文都識
九成依家現代漢詞都係日本明治維新時代造出黎你支那學返人轉頭
五十音都未識讀、對日文0認識嘅cctoy 喺度討論漢字廢止
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞