矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike

數難過物理難過CS,我諗leetcode已經最講天分
唔好返香港
我遇過一個database team嘅product manager,佢可以教埋我點樣structure 啲NoSQL schema去解決啲eventual consistency同transaction嘅問題所以Product manager tech要好勁
呢個睇賣咩product,有d product man都係cs grad
我都剩係會考慮美資,希望美資會好啲
其實我出世就係美國人係二老唔鍾意美國所以我先係香港大
咁我未走之前香港IT都係惡做架啦
依家唔係惡做 係爛做
一係你做多幾年
衰衰地叫做到manager level
有啲管人經驗先返黎
唔係你只會後悔
應該話大部份人都會中,所以大部分人做3年升唔到就會跳槽加人工。
好奇點解重寫都要用十年前嘅stack我呢度啲architecture同tech stack基本上engineers話哂事
因為果SA最精通的係10年前的Tech Stack
因為香港興升啲刷鞋ba, PM做team lead.
呢班撚屌最怕新野,你用舊野整到simple and stupid但又做到requirement就開心
連登成日以為FANNG 好做。森林出名玩PIP. 去team blind 或者一亩三分 睇吓。

https://www.1point3acres.com/bbs/forum.php?mod=guide&view=hot&mobile=2
美國內remote就容易,返香港remote最大問題係老細肯唔肯接受個時差。低級唔駛諗啦,我都係希望緊我升高級啲佢地會肯俾我咁樣remote
Blind啲人都成日屌俾啲PM轉做SDM好在呢度啲principal/staff engineer可以話係神嘅存在,一定會撐你用啱stack。
咁你香港做ibank vp有機會高啲
森林6% Unregretted attrition (每年目標炒6%表現差嘅人)真係cls
香港美資一般要就總部時間開會
我依家都成日歐洲時間開會
建議唔好返香港咁睇唔開
如果純講人工香港真係好少工可以貼近到FAANG
我諗真係得ibank果堆先得
你呢個tech stack係香港真係唔多工搵得高人工
其他公司我諗做到tech lead, senior SA 人工都係仲有段距離
就算人工差唔多 工作環境我相信香港點都閪啲
通常幾多年資先做到vp?
難講
我做緊美資ibank
最後生嗰個fg入黎 做5年已經升到VP
但都有啲做廿年仲係asso
我諗平均10年咁上下
你唔熟c++或者java甚本唔洗諗,而家faang個名冇以前咁prestige,有相關經驗重要好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞