矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
其實入faang/big tech能力根本唔係最重要 講到尾都係講運氣
條leetcode你有冇見過 記唔記得 recruiter睇你順唔順眼 interviewer鐘唔鐘意你
操leetcode不如去拜神
之前會好specific地操一個公司既set 諗返起都覺得on9
呢幾年由intern到full time既conclusion
零數底係咪冇可能讀到CS degree
唉。就算係矽谷 FAANG 底,香港啲濕鳩 IT 公司見你係本地人,都只係會出 $15k/month。就算你退出咗中國國籍,忘記廣東話,佢哋一樣會見你亞洲人樣,照樣出 $15k/month。總之,唔理你喺矽谷 FAANG 做到 director級、VP級、做埋C level,上TIME Magazine,你喺香港都只不過會係一個俾人剝削嘅本地廉價勞工

我都係矽谷 FAANG (TC $300k,勿相認),但係我真係好灰。我(哋)喺矽谷出色又如何?我又唔係香港班為威喂精英,又唔係白人。呢度又唔係我土生土長嘅家。香港呢個地方係唔屬於我,係冇機會㗎喇 

</呻完>
YoE?
可以 讀返拎好成績就得
要讀calculus, differential equations, linear algebra, discrete math
DJI 出緊FG 2萬8人仔一個月
巴打你要做的唔係番香港呢個原生家庭
而係應該揾個老婆組織屬於自己的家庭
知唔會有翻大陸嘅打算
Snowflake
Amazon員工待遇差
Facebook內部競爭大
Google一般可以hea
btw 你打少左個A 多左個N
H1B唔會無咗 中過H1B返美國唔駛再抽
搵到公司幫你transfer H1B就得
G 依家收緊咗performance review D評分 大家明顯做得辛苦咗
求樓主分享下點搵promo doc啲支持者

當我仲擔心緊18號有冇我份嘅時候 大佬你3年升到L6,仲覺得自己今年升,你份promote doc 應該真心起哂鋼!

雖然依家IC升L6已經唔洗tech assessment同條bar都低咗好多,但係如果你3年升L6… 你份promo doc 究竟有幾多個L8/L9 sponsor 你
我冇講得好清楚,我用engineer 1,2,3 啦因為FAANG level數字有啲出入。我依家係 engineer 2 唔係3,我估你係a字頭,當係你嘅L5,咁都好普通。係我manager話我今年年中或年尾有得升,除非佢玩9我,到時應該有四年。其實我都覺有啲快,今年升唔到都唔會hard feeling,其他senior好多都10+ 年work experience。

我年半前reorg左個新team,到依家都請唔到一個senior,啲野米塞俾我做。我個project唔算好難做,叫做由零design同砌左啲CRUD API之後有人用。當然要overtime係咁諗啲design同埋去問sister team啲大佬點做。溝通(包括寫design options,畫圖)同問人真係好重要,好多問題都係principal/staff engineer講幾句就解決左,最後交到貨就入我數 最後升職就要証明你個scope夠大,已經lead緊條team。

有幾種情况令你難升:
1. 西team冇好project,你又未勁到識諗啲新野去sell俾老細
2. 條team已有senior,難嘅project俾哂佢輪唔到你。我係manager都靠個senior啦。
3. 冇senior不過個project真係太難,俾你做都係拔苗助長,卡死係design
4. 冇senior但係你同級有人勁過你,霸左啲好project。我都有過好friend嘅teammate覺得冇好project,應該係俾我霸左,之後走左去其他team做最勁果個
5. 你manager廢
零,不過我係engineer剩係識engineer同pm(通常MBA 或其他地方個pm),可能non-tech位有啦
外國生活慣咗 個人都天真啲
香港it🐶,壞printer , 電腦唔著.同電有關乜嘢都關你事。
香港IT垃圾工
美國係高級工
兩個世界
咁咪咪撚理香港囉
香港出哂名圍威喂架啦
反而想知internal tran唔tran到?
Internal由咩位去咩位?同一個position轉team就好常見,轉position就好少,最黑人憎就係俾啲PM轉SDM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞