矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
單身係香港揾錢係爽的
想識女仔組織家庭就真係唔好番香港
個邊生活如何?
你有冇拖拍如果有女朋友係US 可能冇乜動機想返黎
Sosad香港呢邊咁harsh...
日本呢邊之前比ibank hiring manager/recruiter reach out過幾次,以為hk都係咁
HFT美國都好難入,ibank人工就一定少過faang所以我冇考慮過https://www.levels.fyi/?compare=Goldman%20Sachs,Google,JPMorgan%20Chase&track=Software%20Engineer
有,佢都唔太鍾意美國
搵鬼妹lor
樓主介紹介意tg 傾吓
同你差唔多情況 係Tencent 做咗2年PM
都諗緊番香港撈世界
咁你翻嚟喇
點解一定少過faang
google top AI exexutive 轉ibank都好常見

https://www.efinancialcareers.com/news/2021/09/jpmorgan-ai
高層另計啦睇人同埋個range好闊,我講緊頭三級,我engineer 2已經高過大部份levels.fyi goldman vp(佢哋嘅第三級)
CS 既班敢抄功課個班真係幾大膽, coding既野同作文一樣, 抄既話其實佢一check 就check到,佢地有個program 將所有學生對比晒, 一野就捉到
我係歐洲熱帶雨林同事👋👋
如果掉返轉做過香港ibank 再去外國試下入faang or big tech是否不智
ca唔興js
你學python,java,c# .net好過
記憶中amazon同facebook會請frontend
淨係知netflix個frontend用nextjs
我都淨係知Google個backend唔會用JS/TS
佢哋好似鍾意go,python,c++
同Java
鳩估樓主係做熱帶雨林,因為好難得聽到bar raiser 呢個名。 個人麻麻地呢間,因為公司算好功利,好多野都摙得好盡,同埋由上而下普遍無咩人情味(好睇manager)。

另外係歐美公司想爬得高,最緊要識social, 開會要表達意見,份人唔好太順得人,要做下樣有諗過另一方向,等人覺得你有主見。

雨林特別啱印度人做,一來多佢地,二來佢地吹水能力真係普遍勁華人/亞洲人一大截,當然佢地能力都好勁啦。

返香港我只係諗到hktv 可能做得好啲,但都唔係果個級數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞