矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
好公司加好上司係上位必須 呢兩個因素一齊唔易

美帝最好搵下興趣。踢波 戶外活動 或者去home Depot 上堂學DIY. 同下local social 多D

我諗緊用JS寫backend會係邊間
year 1三大 搭單問
想入FAANG/bank 能力同經驗上要去到咩程度?(leetcode/gpa/intern)
同埋quant developer定software engineer 係香港career path好啲
咁都有得估,勿相認不過係啲新stack嚟,我自己揀用Typescript NodeJS backend,睇你點估
雞校定義係咩?

我uk top 3 uni grad, 不過gpa唔好,又畢咗業成五年,好難報US top 20學校,諗緊不如報啲唔洗reference letter嗰種
盡量呢度頭五十啦 https://www.usnews.com/best-graduate-schools/top-science-schools/computer-science-rankings?_sort=rank-asc

再後啲都唔會多recruiter,我估你都未必接受到由oxbridge去啲咁既水平既U。你如果係英國會唔會考慮英國入美國大firm之後L1 visa?
一間大公司其實要好多唔同人
有好多位要的不是學歷,而係經驗
好多carrier/provider出身都係20尾,30頭入
但果d入到去就唔會係entry level
係嫁,做野升職都係睇人睇彩數
你問我都會好掛住果段日子
公司要求高,但同時你係感覺到自己有得著唔係白忙
反而轉左出去,日日就似隻白老鼠玩跑步機
忙完都係原地踏步無任何意思。

我都有試過apply以前公司,想食回頭草
不過似比hr block哂

我個人覺得你人工撈到甘上下,再加你20-30%人工其實都無乜意思,反而係想搵份輕鬆/有得著的工
請問樓主有冇俾公司layoff?
,我個org(director下面)仲接收左幾個人
去美國讀CS,衰極有限
今期係咪多數炒班濕鳩mba pm或者bizops
swe多數冇事?
梗係唔係,engineer咁高人工梗係要炒睇blind又唔覺得邊個position炒得特别多
同樓主差唔多情況
我仲衰啲起碼美國仲係如日中天,我就係日落地區
成日屌回港留港班人冇屋企架
佢地唔明係外國孤身寡人冇屋企人冇女冇交心朋友種感覺
每日返工放工重稅錢又儲唔多個
父母開始老寧願返去倍下屋企人識下女仔得閒去個旅行算撚數
習慣左返到黎應該唔慣

我係你去日本仲好
How do I get an internship
有美國國籍真好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞