矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
等我畀個例子你, 就保險業
commission system
operation班撚樣, 傾咗好撚耐, 好撚複雜嘅佣金制度, 開好會, 傾好曬點做, 當然仲有會計, 仲有好多部門, 個system上咗大概兩個月

將全部嘢推翻重來, 成個結構改過曬, 但係以前啲data又要keep返喺度, 當然嗰啲program同埋report都要keep喺度, 仲要印得返出嚟

之後再重新跟佢新諗嘅嘢再重新做過, 變咗有一大堆code係留咗喺度, 但係冇人記得係做乜, 有doc都睇唔掂. 其實啲program已經寫到好 generic, 預咗班仆街好撚多嘢改, 但係最後都係要成個剷曬佢, 重新做過

當然啦新做咗畀佢之後, 繼續都係有好多嘢改, 之後我都唔撈, 我都唔知新入嚟嗰個點跟, 我知道條撚樣都唔做, 又嚟咗新嘅operation, 又話要大改, 你話點做啦
喺美國讀CS難唔難讀?讀完易唔易搵工?
同埋可唔可以講下喺美國做嘢係點
我諗住今年去,但驚讀唔黎
樓主做swe 應該都會remote? 應該唔洗返足office
之前in過間日本公司SmartNews senior position
去到final先同我講比唔起人工我
我叫緊稅前30K港紙左右,同香港人工一樣
faang 返黎做腥港d 閪工你頂到?
我估我會毫不猶豫屌7到佢跪起到道歉
香港你入紙排定3寶就差唔多
是旦啦,快快手end左個video call算
我都係當練習,依家都走左去第二個國家返工
首先你覺得學左XX language 就有工開呢個觀念就已經係外行人諗法
假如樓豬去ibank/ buyside 做quantitative trader 或者quant related 嘅department 其實有得諗
好缺人
我識渣螺絲批 係咪可以in做木工
香港IT 充斥住一班不學無術既垃圾code monkeys
基本邏輯都搞唔掂
千祈唔好返黎
除非你想日日對住班文盲比佢地激死
會唔會有機會唔係美國超過6個月,未入籍就會喪失綠卡?
好肯定你會後悔同埋你用慣新tech,好難用返舊tech
香港保險IT真係好惡做
elon巴
有機會
其實法例上無明文規定半年到一年呢個期間
但超過半年唔返佢會"assume"你係唔想返
你要有好強烈理由先可以甩到身
例如你話有人死咗,你要負責身後事之類
我就問過律師,份工有contract未fulfill完計唔計
我自己問之前覺得理論上應該得
但原來佢話係法律角度睇係唔得
因為個contract唔係有不可抗力因素要我fulfill
我唔想賠錢or想完成contract唔係一個我控制唔到既理由
所以要離開超過180日既話一定要係離開之前拎到所謂既回美證
唔係實仆街
有機會
其實法例上無明文規定半年到一年呢個期間
但超過半年唔返佢會"assume"你係唔想返
你要有好強烈理由先可以甩到身
例如你話有人死咗,你要負責身後事之類
我就問過律師,份工有contract未fulfill完計唔計
我自己問之前覺得理論上應該得
但原來佢話係法律角度睇係唔得
因為個contract唔係有不可抗力因素要我fulfill
我唔想賠錢or想完成contract唔係一個我控制唔到既理由
所以要離開超過180日既話一定要係離開之前拎到所謂既回美證
唔係實仆街
申請relocation
去日本真係咪做日資 做google amazon總之美資比較好
簡單講,無

美國比香港人申請到的working visa 只有兩種H1B 同L1B,而兩者都要有美國公司sponsor
L1B 係比公司內部轉去美國用,而H1B就係抽籤,批唔批都係靠運

另如果你係加拿大人可以申請TN, 澳洲人可以申E3, 兩者接近無限額,同自帶working visa番工無分別,所以對請你果個會易搞啲
(所以加拿大stream 真係好抵玩)

另外stem degree/ master / phd可以申請3年opt visa (post graduate working visa) ,可以有3年時間抽H1B /直頭申請到綠卡

而綠卡係唔會因為你留夠幾多年就申請到
通常IT狗都係靠employer 提名幫你搞eb2 or eb3
暫時香港同中國都唔係同一條隊,所以聽聞大部分都係公司幫你申請一兩年內就申請到(如果肯的話)

但將來就唔知了,特別係下屆如果係連燈仔最愛的共和黨執政的話
唔該晒巴打
我暫時見過成功例子:

朋友A入左大陸的FAANG 分公司,做幾年表現出色就用L1B 調職美國,再過幾年公司幫佢搞埋綠卡

朋友B 本身係高才生, 大學時期玩ACM代表香港出國比賽,grad 之後去美國讀Phd 之後拎入左Google(當年好似opt 未有3年,所以佢都係抽H1B), 又係做左兩年公司幫佢搞6卡

朋友C 家境唔太好,grad 之後儲左幾年錢就揀間平平地州立大學讀master 再揾間會幫員工搞H1B/ 6卡的大公司留低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞