矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
re乜鬼野new
綠卡係永久居民身份證,又唔係簽證
你個身份係永久居民,係唔會過期
張證就10年
同埋張證就算過咗期其實都唔影響你身份
同香港差不多都係搵萬零就已經要交稅
一年無住係美國超過1個月可以免稅
但其實e條例玩9你的
你搾綠卡根本好難唔返美國咁耐
申請回美證就可以2年唔洗返去
但其實始終都係要返
你返咁短時間好容易比人question你身份
所以基本上等於係邊度都要交稅
我就因為岩岩先拎到所以係下年先交
到時都會比錢人file不過我未問
e d錢無得慳啦
你自己搞,報漏野隨時罰錢事小,告你瞞稅就仆街了
隨時綠卡都無埋
Fk you cs fuck you
純粹分享下payscale
不過呢個係presale organisation
FANNG L5 香港 可以好低起 800k HKD , 升爆到 1.25M HKD
(included all RSU )

香港好少Software engineer role
留番在美國算啦
你啲skill set香港做vendor最多都係22k一個月,以前in過一個ive 畢業,佢做緊出去傾job傾requirement, lead住project, 自己full stack帶條team, main埋server , 22k/m轉工都係叫26k/m
冇聽連登講? 香港狗都唔屌仲番黎
原來JavaScript咁好搵
即時充滿希望了
working visa想批到機會大啲有無咩要求?
想攞埋綠卡有咩要注意?
Ibank tech 一定比唔起200k usd一年一個新仔
感覺會後悔
不過真係的話都係做番banking 保險果邊d position 人工先會高
好中
低級職員好難俾你帶份工走
太易取代
aws L5頂點會1.25M TC咁少
實得架
我係調返轉remote做香港工
但一開波就同公司講你唔係美國應該好難
你wfh開一段時間轉都仲可能有啲機
on9先會返香港
旅行就無所謂
真係值得放棄高薪?
完全兩個skillset
冇人會請你
同係矽谷做緊IT,公司喺SF但非FAANG,樓主介唔介意加個tg傾下career path
假膠post
真 仲有香港班on9 user又要趕又要改又要唔比改期
點做

仲有d vendor為左慳成本請埋d中國人過黎
最後中間衍生既overhead cost仲大過本身project budget兩倍幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞