矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
25 Like 566 Dislike
hk it
人工有200k USD起跳?計埋bonus+option 都要果年好好景先有,何況而家?
可以過100k hkd, vp位
出得去就唔好返黎
香港已經唔撚再係你未走前既香港
聽講美國果邊d IT大公司都好似炒得勁
樓主保重
green無L用,長時間唔係美帝,會比人收返
citizen先安全
正常係L5, 上L6係少數人
邊同 佢係識FULLSTACK不過少接觸FRONTEND炸
兩舊屎, 日本工作文化.........
你要搵寫明Front end 嘅position, 至少我個間啲interview問題同普通software engineer完全唔同。我嘅sister team全部都剩係做frontend
想問下點解啲人做幾年big tech 就想走
唔係人工福利都幾好咩
我調返轉係香港準備移民去美國
已有綠卡
係香港做到sdm, 睇infra
你熟唔熟infra or pm搵工咩環境?
我係咁e係glassdoor度9 sd過少少cv但0回音
不過未過去所以我都係9 sd only(無搵返manager就咁搵system engneer)
有人又叫我轉行做software但本身根本完全唔識
點q樣轉
2021都好啲囉,2022就全部人啲股票都跌哂
日本可考慮 mercari ,請好多外國人

https://careers.mercari.com/job-categories/engineering/
西project, manager唔妥你,有人頂着你你上唔到位(你升職要design,但係可能俾哂team lead design 冇你份),跳出去又搵唔少
搵條鬼好做屋企人比較好
人係香港綠卡唔係會過期咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞