矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
Fresh grad入,leetcode 250條,零framework。啲college grad program job requirement只係要你讀cs,唔會問你識咩framework。SDE 1 interview唔會問system design
見過有人加拿大FAANG回流香港Ibank 人工拍得住
但美國應該match唔到
香港 cs fresh grad係咪好難in到faang?
除咗leetcode 係咪仲要考system design之類?
leetcode題目Dynamic Programming會唔會考多啲?
我DP操咗好耐都未完全掌握到
其實ba 真係可以0 code

不過香港果啲 就算鳩數啦個個諗住hea搵 easy money啫
Project/product manager係咪唔識code(最多明個flow,但叫佢地寫應該寫唔出野?)
講到呢度都仲妄想可以上網鳩流流睇下notes就做到專業IT9
反正都移民點解唔去外國讀大學
美國嘅position好少會係美國外請人。我有一個同事係澳洲直接轉工入嚟美國(移民),不過係engineer 2,即係唔系fresh grad。未聽過engineer 1係美國外請。
你搵份WFH多既工好過 多啲飛返黎香港

難得走左有好路數返黎把撚 唔好咁傻呀樓主
我fresh grad入engineer 1, 冇system design. Engineer 2以上先有system design

DP係好難,就算你明DP個原理點運作,你諗唔到點optimize就諗唔到,建議做多啲leetcode,一定要明個答案,然後希望interview遇到做過嘅
其實最好 樓主疊埋心水拎埋個citizenship先
到時再搵啲可以remote嘅工
例如apple佢地會俾員工喺任何國家remote 一個月
先睇下
Product Manager: https://careers.google.com/jobs/results/91942980241236678/
Program Manager: https://careers.google.com/jobs/results/79695259702829766/

Product manager真係要識tech, program manager就主要係send email催人果啲
Product 要識tech都正常既,Program manager就似玩政治多
樓主一定後悔
silicon valley
仲要FAANG
返尼香港做乜
講人工一樣
但hkd
仲要無life, ot, office細,office cheap, 迫,無benefit
住屋環境差
做咩要入hell
mercari 以前拎黎買嘢寫得幾好
唔知佢美國賺得多唔多
如果你DSE夠分入medic/law 你會唔會驚讀唔黎之後去讀啲19科你係美國入到CS米讀下先,真係搞唔點再轉。大學好多人會爭轉入CS。

難唔難讀真係睇你適唔適合同你想幾hea。我覺得一般中學數學物理好嘅都有potential。Ugrad 除左CS堂有好多general education course要你睇同寫文,英文唔好會好辛苦同爛grade(普遍CS大陸人英文差啲),都有calculus/phy/chem要讀。 有好多assignment同小測,你今日上完堂可能後日即刻考,所以每個考試範圍都好細(最多半個學期嘅內容)。我好憎背野所以DSE啲野明明識都爛grade,係美國就唔駛面對呢啲問題所以頭兩年其實讀得舒服過中學。

做野點你可唔可以問仔細啲
老老豆豆
去台灣會唔會好啲
又近又多職位
分分鐘可以內部調職
呢個珍
其實我覺得好多香港人DSE英文數理5以上都讀到美國CS,DSE數理根本難過SAT/AP math/physics好多,最大問題係你中學會唔會夠膽用好多時間讀SAT/AP同放棄DSE,然後最緊要屋企有錢送你去讀四五萬美金一年,我好多中學同學有料但係都負擔唔到。

但係online degree都係濕鳩,不建議
我反而覺得CS係STEM黎講算係只要唔怕悶, 肯努力操就得, 無咁講天分
如果講天份的話, Pure Math 啲Real Analysis, 或者量子物理, 打開個盒隻貓生定死咪重講天分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞