矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
我有
有人refer最好,讀CS個重點係識朋友alumni揾referral,我都係靠referral攞到interviewLeetcode靠自己啦
sad
30歲L7 cls
pre-2022應該傻閪都有工開,而家
what about you refer me
Lm學野。
宜家係一間日本中廠做緊,最近見到layoffs都有點小擔心,加上屋企人年紀又開始大,想考慮返hk。
但唔知有邊d選擇係wlb/culture好+pay唔錯...Pay好的話, e.g. hf/ibank, 係咪wlb都唔係幾好?
日本Google
去中東仲好,果度上升緊
點搵機會過去?
返香港做ibank or HF
唔好返黎
我知樓主邊個program得一間玩緊,
想問下樓主覺得上個D 堂有邊D 係你呢家覺得有用?
d 人話Interview cse 100已經夠晒leetcode+interview, cse101 已經有小小overskilled
但其實出來做野後, 其他既科對於日後工作有冇幫助呢?例如 Architecture/Systems/networks/databases/Security/cryptography 呢堆都係major core class
唔好爆我

上堂既內容冇乜用,啲Architecture/Systems/networks/databases/Security/cryptography全部都係死背,我爆gpa但係完sem即刻唔記得哂。CS你唔自己砌一個project用到呢啲野你唔會識。我依家識係因為工作上要用然後要自己睇doc,唔係上堂學。

CS堂有好多功課去培養coding同debug能力,我覺得呢樣對工作最大影響,我返工冇叫過人幫我debug。平時抄功課果啲祝你好運未去到PHD你學嘅野都只係啲general knowledge,出嚟只係白紙一張,學校只係培養學習能力嘅地方。

操Interview你上完data strcutures就應該開始leetcode,我傻仔junior year先第開始leetcode,第一次interview連reverse linked list都唔撚識我果陣識哂data structure但完全唔識leetcode。上完基本data strucuture堂之後再上多幾多堂advanced嘅對interview都冇用因為好少問啲超旱有嘅data structure,你話overskilled係啱嘅(雖然我唔知你啲100 101點分)。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞