矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
vp唔一定有得升,有啲萬年a
其實MSFT 以前玩stack ranking。URA只不過係森林版

大把剩係識js/c#齋做UI
未計炒人
呢2年股畺唔升/跌,大把人頂唔順低人工走
A字頭果間太大部份人工來自股價
銀行vs big tech 2個世界
Big tech 個環境會迫你諗新野去改變
個人會有野學到

Ibank個個都老屎忽,人工又有返甘上下又驚比人炒
日日返工就係玩射波,唔係做開銀行果班會覺得好無引
搵咁多錢都要聽連登仔話
都係叫我繼續搵多啲錢姐
tcon 啦垃圾cap 都45k月
我唔知你果邊點
但我見以前同期果班留同一間firm 5-6年都叫有職升,位唔差又hea底

反而我好早係各大firm跳泥跳去
頭1-2次就可能轉工掛名好左
但實情新工環境伏味濃
有時諗返,如果當年留低唔轉工
可能升得慢d但發展機會都唔差

有個前同事做左5-6年,早排仲internal transfer埋去日本
唉係米真係得Jane street 咁難入嘅地方先唔會問人識咩language特登去搵啲C++/Java position又好反智
Big tech真係可以跟啲大佬學到好多野
應該會覺得好好住 好想快啲翻嚟
旅遊都不了

但總係有啲和平病患者嫌北美歐洲悶要去香港住返排開心下
通常你果邊幾點開?
我以前間bank要就美國
某1-2個會6-7pm(hkt)
但更多8-10pm(hkt)
完撚全食哂要無償OT
其實我舊登開始做左成十年cd rom,尋日悶得濟第一次post我每日都上連登所以都大概知咩環境嘅,不過係我自己唔係好鍾意美國嘅生活,朋友唔多又見唔到屋企人,悶到仆街
我通常朝早八點,試過七點。係我咁啱同歐洲有野做,好多人其實返十點放五點
八點算好,
以前美國個老細在new York 6點起身就香港六點開會
一個月一次都還好,個個星期就好辛苦
要分開language同framework
香港啲工係超睇後者
以我嗰到為例 有啲人angular/react ok
但js基本野唔識 佢都會請
調返轉就一定唔請
leetcode死做就得,如果做夠1000條,FAANG嘅L3/L4點都入到
香港JS office Dev 好多新加波人,但冇香港人
所以亞洲人就係低賤, 要就番鬼佬個時間, 呢個就係點解要移民嘅原因, 因為支那人香港人就係低賤
TC?
Berkeley eecs :0)?
同樓豬情況一樣 一直係香港之後美國4年
但我得H1b做得一年野已經想走 但唔係想長走 想離開美國一年返香港做返一年廢青 香港pay低 所以我諗返香港就一定唔做野
係煩就煩在就咁走去會無咗H1b H1b轉綠卡應該要大概3年 覺得有啲攰
利申 做得1年database 係S字頭最大果間cloud公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞