矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
好多人30歲先入fanng究竟係咪真事
請你不如請支那it狗換血
碼農呢個terms有冇聽過,支那人做奴隸又平又多新血
香港做it班人唔識判斷code quality,垃圾都請
咁係你in既it工問題
順唔順眼鐘唔鐘意你 呢啲點可以唔睇 一齊做野傾到計呢啲都係重要嘢
即係離開美國一兩年 返黎叫公司transfer就可以攞返H1b status? 一直都唔知 以為走咗就無
System design同lc放得太大 好難唔咁諗
果邊年齡歧視嚴重嗎?
不如去Airbnb做SWE再用佢個Global Mobility Program四圍走同多啲返香港做重好
我平時剩係接觸到engineer123,再上唔知。

Interview: 其中一個criteria係potential,唔會明講但係年齡會有關。我試過in 一個起碼25年exp阿伯做sde2,最後reject左(我就傻仔咁同自己講唔好歧視佢,填左hire),個bar raiser叫個recruiter以後見到咁多年exp剩係考慮senior(engineer 3)以上

入到去engineer123 level同年齡多數正比,engineer 3都已經係terminal position年紀大啲都唔怪。最尷尬可能係三十尾四十頭嘅engineer 2,然後picture下我今年升職之後要點佢做野,甚至我老細叫我rate佢掉返轉佢都會心諗我憑咩高級過佢啦
不如 STARTUP啦
講真 美資都未必係香港玩好耐
大把, 好多人fresh grad揀startups, 多D機會試唔同嘢同tech stack, 之後先入FANNG, 大公司D tech stack通常舊D.

見工唔會問你幾歲, 但睇work experience 同 畢業時間會大約估到, 30歲大部份FANNG L5起步
想追問一樣野
本身正常大學 正常exp 無乜突出點
好多人咁樣叫人去洗底重新黎過 你覺得20尾去美加讀個master對入faang有無幫助?
係香港緊係做或扮半唐番。係美帝要學下印度佬。開會乜都要9up幾句。唔係班鬼咪stereotype 你typical asian.

如果過嚟讀Master你可以報呢啲Master Intern: https://careers.google.com/jobs/results/94194322238251718/(度度hiring freeze搵唔到software opening,當係software先)
你讀得好,GPA夠,識到人refer就有機會interview,你既對手好多未必有experience而你叫做有。Master勁多大陸印度人,Master主要係俾啲唔系美國讀Bachelor嘅人過嚟讀,所以你負擔到我會建議你讀,當然唔好讀啲雞校

你唔過嚟讀Master我好難想象你係香港直接報美國big tech然後人地會interview你,你都話自己冇突出,而你既對手係本地既engineer。
美國不論讀書做野好多大陸人英文真係唔掂,講又差寫又差,又好多粒聲唔出,得返啲大陸人係度講中文成個人完全唔同

認同再樓上果位巴打,我係矽谷搵到錢都唔知點駛,毒係屋企玩撚
依家間間都隨時layoff,真係好恐怖,一開blind就見到講layoff,就算你top rating如果成條team咁cut都死啦
都係好提議,希望多啲公司遲啲係咁
同工作表現真心無關係, 係management 班友想黎就黎
yes layoff 唔關rating 事
不過你SDE2 YOE=3 都唔難搵好工
係fresh grad 慘d
我個人算幾好彩,好project好manager冇人頂住我
我舊年都差少少想跳因為人工太低同出面啲offer好吸引(wage compression),後尾等到老細無啦啦申請多啲bonus俾我,果下都知佢想留同升我。果陣跳左嘅話可能我依家已經俾人layoff左。好難講既,出面俾個offer加幾成,跳都好合理
我遲啲如果仲留係呢間一定會問,我都叫做own緊啲重要嘅infrastructure,希望佢俾啦
拜神好過我入到呢間都係因為啲問題做過
零數底點讀到以上既野CS我剩係見到零英文底生存到,freshman year我見好多其他major(尤其是business major吹水佬)既人想試下啲CS堂,成堆收哂皮幫我拉curve

大部份初學者都卡係debug果關,寫極都寫唔到,啲professor同TA一定唔會用長時間幫你debug。建議搵啲course試幾個月,如果你覺得可以獨立自己寫到啲program,唔駛下下靠睇答案或者搵人幫,咁你就有機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞