矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
都係50% 左右人有
我估我做sample group 比較弱?
唔少人停咗在L5 一路上唔到去
我嘅* sample group
稅後幾錢人工
樓主屋企有冇水浸
人工數字我都係9up,https://www.levels.fyi/ 最齊,要filter location因為bay area高過其他地方

SDE 1->2: 一至兩年左右,真係唔難升,三年都升唔到應該有啲危。 Facebook限時兩年升唔到就炒。SDE 1 200k USD左右。
SDE 2->3 (senior,lead) :Facebook除外,其實有啲 SDE 2已經可以做十年都唔升,我覺得平均三至六年啦。過半嘅SDE都係SDE 2. Facebook限時三年升SDE 3. SDE 2 一年250k-350k USD, 不過今年股票跌到仆街,你當全部人減50k
SDE 3 一年400k-500k USD。絕大部人去到呢到都升唔到Principal/Staff engineer,轉做manager仲易升。

如果fresh grad直入做到30都應該做senior,不過大部分人做3年就走。好多人第一份工都唔系FAANG, 我識嘅30歲左右嘅人都係SDE 2.
開完個post失左踪
讀個degree啦,我剩係見過一個bootcamp入
近期市道唔好

其實都有諗日本同大陸,叫做近啲
HK NO IT阿,做faang咁好前途返香港托柒咩
考慮清楚先啦
傻咗咩, 返嚟香港, 最少做多五六年先好返嚟
就係寫web fullstack, Typescript, NodeJS, NoSQL,小小frontend
零C++
返香港做乜鳩...

屋企人大左之後都唔會成日見啦
日本ok
拎左綠卡未?

拎左咪番黎試下囉
true
iBank 好睇黎有無iBank 背景,唔係咁易
我就係係啲濕鳩team冇能力做research,我冇料讀phd
講真
返嚟香港都係建議做返美資
ibank / hf / jane street果啲

港資千祈唔好諗
一係就自己玩startup等融資收購賣盤
我果Senior manager 人多過principal/staff engineer好多 (同級)
你返嚟香港一定後悔, 香港而家只可以返嚟旅遊, 呢邊做IT完全係戇撚鳩㗎, 你變返0 code BA 完全係弱撚智㗎, 你會畀佢哋激撚死, 鍾意就改下呢度,鍾意就改下嗰度,間唔中又 褪前 個deadline, 香港呢度呀 ,有啲人連e-mail係乜都未知呀, 你返嚟對住呢班冚家剷 盞嘔血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞