矽谷FAANG做左三年但想返香港,你問我答

377 回覆
24 Like 566 Dislike
讀stem degree應該最易玩,我朋友就慘啲,撞正2020 grad, 嗰陣美國好多地方都lockdown, 超難搵工,佢好似兩個月後都返咗嚟。
內部見到一兩個senior係香港wfh,report to 美國manager。極少
你呢個係香港office請,report翻美國
呢度人工係睇公司,position,level,同你自己negotiate,個人skill set真係冇關係,總之你就係software developer。不過啲人會expect你隨時識自己波學新language,我有時都要寫兩句Java Python,我唔可以同我老細講我唔識個language。
我fresh grad入,都係leetcode。其實我都唔擅長啲coding question,其他FAAMG都reject/冇 interview,入到果間啲問題我leetcode做過/類似所以過到

我認為正常人唔會初見都識做囉
唔好expect直入大公司囉
加州讀4+1 bachelor master computer science,邊間唔爆啦,極少香港人讀cs
可以考慮transfer 去加拿大,然後接屋企人過去。
多倫多温哥華係香港以外最香港嘅地方。
一個月返兩日office咁。好多full remote都要你係美國,樓上有人講左主要因為税。極少international remote
我就六折左右,都睇你擺幾多入401k,有冇供樓
少見business analyst, 我冇同過business analyst做野,project/product manager比較多,要MBA
你當時係唔係都係操Leetcode, system design 考入去?
操咗幾多條leetcode?
你果陣就係袋住成堆js and js framework 去見工?
Thanks
我自己都想讀返個CS master 入行做swe/webdev方便可以隨時飛返嚟住下陪屋企人,彈性啲無傳統行業咁麻煩

而家完全免檢又會多返好多平機票
巴打似乎係big 4 友? 近來IFRS 17, 保險system 大把野改
Cs 一向要有少少天份
你可以做工程師
Stem degree 都要睇邊d
有d science 都好難搵工
咁都好合理
project埋到身點都要自動波學
同埋都會比足時間pickup/ask for help
樓主ug係咪爆gpa咁入
真心舒服好多
唔好搞hk insurance 了,亂到七彩
我真係爆哂gpa都得好少interview, 好在有朋友refer。我冇玩programming contest, hackathon, society,果啲活動容易接触到recruiter。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞