[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (13)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike

呢個係車個Navi, 我架車實際係左邊藍色個條線上, 但係佢話我聽飛左去右邊, 淺藍色/綠色嘅導航線成條消失左

車個個navi 一樣會漂到唔知去左邊...
試過好幾次, 每次我都有影低. 呢d case 全部係日本. 係真係short 嘅.

呢個我飛緊係草地上. 淺藍色/綠色嘅導航線一樣成條消失左. 因為試過好多次, 所以我而家醒左, 多自駕個d 行程, 我實會預備日本低ping sim 或日本租嘅wifi 蛋配 Navitime 導航app. 一上車就車navi 同手機navi 2邊開晒.
好多人都有講過我癡線, 話每次去日本都買定咁多sim/wifi 蛋先去.

不過當帶住一家大細又老竇老母同行, 架車係咁撚樣個陣, 你係無辦法唔做定所有backup plan. 由期係去北海道東北, 中部遠離札幌嘅自駕遊, 或者去輕井澤路經個d 完全無街燈嘅路, 又或者去乳頭溫泉個一帶, 你係無得唔準備, 係真係會癡線個導航, 一係就圈外.

最驚係試過入黑開始, 係北海道東北搵緊路去hotel, 2邊無車, 成地係雪唔見條路, 無街燈摸黑行國道, 導航唔準係咁跳, 你楂緊車個陣係要扮到好鎮定, 唔係車裡面嘅人會仲驚.
10日
我而家揀最平呢個佢寫話要六日
USD? 好貴喎
係,貴過Ubigi 好多
去左10日東京市區
租左Samsung 5G wifi 蛋
同mypace docomo

無乜大問題 2邊都有load 空氣
可能係身處個位係死位, 唔關個台事

最後一日試埋張Joytel 就出事, 開唔到卡
問左CS 過可能係機問題所以Activate 唔到卡.....(mypace 同Joytel 咪又係docomo)
去得旅行真係唔會想搞咁多野
好似smt嘅漫遊數據咁係app襟個制就用得就最方便
咁我都一樣係襟個制就開一張
https://www.smartone.com/tc/mobile_and_price_plans/roaming_idd/data_roaming_day_pass/charges.jsp

你講呢個8日 $178 個個plan? 每日1Gb data, 低用量嘅人確實係可行, 不過我都想知speedtest 係點.
comst 多左YAMADA可以買wo
之前唔知邊到睇過Truemove H嗰張 31號前送4GB夾埋10GB
有冇ching呢排有用過 知唔知係咪真事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞