[先睇頭post 再發問] 日本上網卡 Wifi 蛋 懶人包 (13)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
上網見到個人話去東京迪士尼用自由鳥好廢
請問係地區問題定真係自由鳥問題?
smt 打手全面入場?
Smt班柒頭搞緊forum seeding
想問有冇人用過cmlink? 實體卡係咪可以寄黎香港?洗唔洗運費?
去到先買啦巴打,worst case 都係出市區嗰段時間冇network

機場有WiFi, 舖頭又有WiFi 死唔得人
係都用csl la
人哋有KingKing app可以用數據打電話
Smt都冇類似嘅嘢
經過上次之後 我都支持去日本先買 /book定日本卡/wifi 蛋airport pickup
根據巴打的report我諗我短期內都唔會揀3HK嘅旅遊sim費事麻煩
TrueMove 之前用過冇乜特別
Truemove 冇乜特別即係O唔OK ? google map夠唔夠做?
冇特別 唔會特別慢/成日收唔到
係ping會高少少 一般旅行上網 冇問題
有冇邊隻卡係低ping
日本當地買𠴱d
請咗好多KOL賣廣告
𣎴如請我
請你幫其他公司倒米
有冇人買聯通張30日亞洲10GB去日本用?
冇追到post
係yodabashi買左張寄緊去集運
下個月月尾去
唔得既話就去到機場再算
真實用家信心認証

13/12 18:42。伊勢JR附近。自由鳥
另外買wifi 蛋嘅話, 我推薦2隻.

第一隻係glocalme numen air , 5000mah 電, 夠用1 day 唔洗差電. 我早8, 晚11番hotel, 都仲有30% 電淨低. 日本所有4G channel好似docomo, softrbank, au kddi 全部食到晒所有band. 香港都食晒所有band. 而且隻野係食晒日本同香港嘅5G channel. 而且佢有得用app 買data plan. 我係某間餐廳食野, 坐係角落頭. calendar esim 同mypacemarket 都無signal, 用佢個app 買嘅plan 收softbank 就收到晒, 行5G 添. 價錢8GB data 17EUR.

詳情呢度
https://lih.kg/yxNFrrX

第2隻係samsung 5g wifi 蛋, https://www.galaxymobile.jp/accessories/galaxy-5g-mobile-wifi/ , 係日本嘅AU style 門舖有得直接用22000 yen 買. 好似yodobashi 都有貨. 4G 黎講, 不過佢食唔晒docomo , 無band 19. 亦無softbank 用嘅band 8. 偏遠地區用呢2個carrier 會有問題. KDDI Au 嘅卡就食晒band. 5G 嘅sim 卡就好好多, 食晒band n28, n77, n28. docomo, softbank , au kddi 都無問題. 用呢隻蛋嘅話 一定要買5G 嘅sim 卡.

Google map淨係導航同搵食一日無左500 mb😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞