IT討論區(181) - 你的推POST速度太快了吧。。。

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
By definition正常人冇數感
我buy手巴

btw世界早晨
你只係傻閪 不用太認真
能識加減數以後去買餸 就做個平凡人
雖是好學生 未必能讀落去
求其grad出去搵一份萬二蚊
你會好快唔記得 triple積分
謝安琪嘅弱?
Professor既犀利
好難解釋比你聽數感唔係咁運作
數底咪就係eg take過咩course
覺得數感、intution、數學天份係三樣嘢嚟
pattern matching < 數感 < intution < 數學天份
手巴IQ得90…
點解你一定要構建一個total order on數底?
中文房間問題
如果一個AI識用pattern matching解決好多數學問題 咁佢算唔算有數感?
或者咁講
高數學天份既effort < 低數學天份既effort
但可以拎到 >>>>> 低數學天份既result
見唔少呢啲例子
執着黎做咩

比個紅色既concrete而實用既定義出黎?
手巴覺得唔係咁
首先人地比effort個時你睇唔到 eg人地睇wiki睇UTM腦入面思考問題個時 你睇唔到
其次咪玩啦操卷就叫effort? 呢啲完全唔係effort黎

手巴覺得 數學勁既人effort>數學差既人 只係好多人以為自己比左effort但實際冇 所以先有個人地有天份自己冇既錯覺
This also applies to programming/physics
X感嘅定義可唔可以互換
曲感,數感、敏感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞