IT討論區(181) - 你的推POST速度太快了吧。。。

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
去competitor一定係,自己搞startup就唔g了
即時理解既能力 的確人人唔同 方法都人人唔同
但係!其實入腦唔係靠理解 認真
唔好覺得入腦/記憶要理解左先

所謂理解 其實只係
1. 你embrace左句statement再無好大既即時質疑
2. 你能夠運用句statement去進行deduce
3. 句statement入左你個toolbox 你思考個時可以naturally拎起黎用

1個點 你可以透過各種intuition去消除質疑 例如有啲人好易visualize到個concept
但係並唔係你直觀唔到就一直都有質疑
九九乘數表你背個時有咩intuition? 其實九九乘數表既運用係可以好多質疑位個喎 但咁唔阻礙你入腦
手巴建議透過自我體罰去幫助自己入腦 例如坐禪 輕撞額頭之類
呢個建議係有少少weird 但係比較通用 啲冇咁weird既方法就好睇每個人既體質

2同3個點 做多啲例題 拎個印象大家點運用句statement 拎個印象佢同其他statement既關係

手巴自身既例子係Fourier transform 手巴一直都知Fourier點用 time domain同freq domain既關係
但一直都覺得自己唔理解Fourier
係之後睇computer graphics: principle and practice入面有一個整理圖 先覺得理解左
但問題係覺得理解既前後 手巴係運用上 同學習其他野上 係無分別
所以手巴意識到 其實係對Fourier無安全感 一但gain左安全感 就會得到理解既感覺
而且個安全感既缺失 其實係完全不必要 得到安全感對記憶/運用 完全無影響

簡以言之 手巴個point係 先記憶同運用 後建立安全感 就會自然理解
有時有啲intuition可以快速記憶+得到安全感 但並不必要 每個人可以有自己既快速記憶方法
抛開不安 搵到記憶法 每個人都可以成為努力型天才
都係要睇份嘢點寫
我意思只係想講
我睇唔出一份無「出足12個月糧」條款/類似mutual assumption嘅 non completing agreement 會令到佢non binding
即係珠心算
Ps呢個唔係為嗌交而嗌交 手巴真係咁多年一路教人一路有去思考如何複製手巴既學習方法比學生
agreement還agreement
上到庭睇吓邊個贏
係咪太oppressing/reasonable係有得打
我一開頭都講咗重點係damage
都唔覺得真係證明到啲咩
喺學習點去學習入面
school learning 同自學體驗係好大分別
又双叒叕要用CRTP……
請問各位行內人你的cert到期會否renew? E.g. CISA,CISSP, PMP etc.
mouse郁到
keyboard ok
但唔response to mouse click
垃圾電腦
其實ibank啲 application support係咪通都係做devops野
想做backend
又唔見曬啲chrome tab
真係要裝session buddy
好人好姐想做devops
垃圾C++。。。
無call入唔到FI la
。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞