IT討論區(181) - 你的推POST速度太快了吧。。。

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
手巴首先想講下作文
當你作文覺得「嘩1000字好難呀」個時 你並唔係唔識作文 而係你根本冇內容
正確既作文 係用恰當既篇幅 去將你既內容傳達比讀者 用字要淺白易明 而唔係堆砌華麗詞彙

然後手巴想講下搵工
重點係你個人有料 唔係寫咩team物比賽上CV
呢啲叫華麗詞彙:老實講除左玩過既人之外 邊撚個會因為你個比賽加分 都唔撚識啲比賽係咩鳩
你要有靚既CV 首先係你個人要靚 指既唔係經歷靚 而係你真係有內涵
係你真係講到你做過啲咩 講到深 講到廣 而唔係好似啲人考八級原來只係識首考試歌咁
如果你發現你present唔到自己 咁唔係因為你經歷少 而係因為你真係唔識 就好似啲so call八級只係彈到考試歌一樣
Competitive programming/math 可能係加分項
Robotic team一定唔係加分項 完
課外活動唔係為左拎金的。

Btw手巴其實反感你地講操leetcode 因為手巴感覺大多數人既操唔係為學野 而係為鬥有冇見過條題目
八達通=港資FI
手巴覺得咁係重要過玩比賽
IMO咪math
有take math course咪math
面試答到數學題咪math
一半一半重有救
後悔總之少錢照拎個FI朵 this is fking networking!!!
面試真係唔係考背題目 至少係手巴唔係考背題目
無背leetcode唔識做又決定誠實唔上網抄,咁就溜走條魚。
agget!
Training係比適合既人push佢地努力 令佢地習慣
從而push到佢地有math maturity

同埋比唔適合既人背少少水少少獎
試下令自己有內涵 而唔係背/操題
例如話做左條題目 你會唔會去諗返讀返general相關野? 唔同做法係點? 有冇啲suboptimal做法? generalize個時點attack?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞