IT討論區(181) - 你的推POST速度太快了吧。。。

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
IVE SE嘅話會讀database Java OOP 寫下php python
一啲基本networking/discrete math嘅野咁
同埋會有啲project要做

CS degree 就聽講比較學術啲 理論啲 當然都會教programming
Senior entry 嘅話可能都會再學深啲唔同area嘅知識同埋多啲數計?

聽人講出嚟做野多數都係用頭兩年學到嘅知識
大概知咁多 仲了解緊 想聽多啲人意見先
手巴用例子答你

各位Ching可唔可以比啲意見小弟
今年三大CS fg 做左排野發現唔咁鍾意做呢行 同埋前景好一般般
想黎緊讀個IVE 嘅HD入行做個lab
本身都對Chem有興趣 而家上網自學緊organic analytical都讀到好開心
而家仲諗緊讀完HD直接出黎做野定讀埋個degree先
但讀埋degree都成27 定係part time degree/master?
同埋想問下如果HD出到黎人工可以去到幾多?
同埋升幅可唔可以同Chem degree比?
呢排諗左好多 有時會諗到個人好愁 希望可以比D意見小弟
直接揾份工肯請你算啦
唔明點解負皮
問心 而家去讀HD 出到黎IT緊縮到半路 可以搵到咩工?咪同讀完HD出黎做廉價lab一樣囉
手大對IT緊縮有咩睇法?
會縮幾耐?會縮幾大?
IT討論區(177) - 可5可以請我。。。T.T
https://lih.kg/yvsbDuX
#534 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
即係讀deg
一撚係就讀足4年degree 避撚左個緊縮期

但有錢? 就當有錢 你而家一個fg 冇社會經驗(有就唔會而家問轉行) 又再讀多四年書 出返黎就27 到時傻更更唔識做人 咁點解我要請你 唔請個都係傻更更但後生啲既有衝勁啲既容易擺佈啲既人? 搵個25歲既人帶你 又驚你心理不平衡 搵個30歲既帶你我又唔想浪費30歲仙既時間

一係就而家爆到有份programming工然後祈禱公司唔摺自己唔被炒 一係就咪轉行住 過五年再考慮 (呢五年自己工餘時間練下 同留意經濟)
joson
點解會覺得你自己一定會鍾意做it先,唔好以為寫左幾個hello world就覺得好開心,出到黎做野唔是咁的
同埋唔好見到呢個post個個都天龍人(除左我)就覺得it前景好好,Survivorship bias黎
唔係唔鼓勵讀,鼓勵任何人踏出comfort zone,但純粹係manage你個expectation
至於讀HD/Degree,真係唔好問"讀完之後搵到幾多錢"呢d問題,一來XY problem,二來冇人答到你
手巴玩non adaptive group test覺得好開心 手巴一定好中意做lab
All in SQQQ?
讀BOOTCAMP咪算
自己睇SQQQ同TQQQ 6M performance
仲以為相反
我覺得呢個類比幾好。。點解甘多負皮
你點做到冇topic bar的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞