IT討論區(181) - 你的推POST速度太快了吧。。。

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
正確的AR
Please find LIHKG support team member
天氣一凍,IT人都5上水。。推post 慢刀。。
用大量微顯示塵去做3d顯示既諗法 可唔可以申請專利
愈大愈知道其實有錢真係萬能
https://lih.kg/3243172

好多金句
其實你講得冇錯
只係出係行內人口中
好易比人覺得怕行外人搶飯碗
事實係而家下行期開頭
已經好多ugrad cs fg 搵唔到工
難搵咗好多
需求勁嘅係有dev exp 嘅engineer
呢啲hard facts 唔該想入行嘅諗清楚啲先
由其係有翻咁上下歲數想轉行個啲
分分鐘浪費多兩年
難聽啲講多句
99%話對it 有興趣嘅人
講到尾都係對錢有興趣啫
諗清楚有機會讀完兩三年
都未必搵到工而都仲想試嘅
咁就加油啦
手巴已經過左「會care比人覺得行業保護」既年紀好耐
如果中意打行業保護標簽然後discard reply既 咁其實唔駛問問題 直接去馬啦 手巴都唔太care新聞都唔睇既人入行
不如寫呢d fact擺係po頭,都算係common既case
問問題即係冇主見
tell not ask
show me the code, present your plan
加啲興趣嘅例子會好啲
區分3分鐘熱度同真興趣
呀btw手巴覺得
如果係fg出到黎覺得本行冇咩興趣同埋前景一般般
咁係考慮轉邊行之前 應該先問自己
1. 點解我會揀左自己唔太有興趣既行業 自己既認知邊到出左問題
到底係自己對個科有興趣 但行業好枯燥
定係自己其實對個科冇興趣 一路自己呃自己
2. 我locate到個認知問題係邊 咁個認知問題既root cause係咩
3. 搵到root cause 應該點改善/繞過問題
4. 成個investigate既過程學到啲咩 學到既技巧點apply係轉行上面

手巴其實係咪做緊life technical support
覺得應該將你個名擺係po頭
例如:
咁打就做到某效果
點解咁打會做到某效果
話說小妹開咗本新書,本intro#做嘢
佢有個表幾有趣

urgency
|
meeting | crisis
-----------------+--------------------- importance
|
email | proactive
| work
|

原來proactive = prevent emergency case
即係點解手巴見到話 自己目前做野冇興趣 對IT有興趣 呢啲都會勸退呢
屌 你一開始揀目前個行個時 都係話有興趣架 而家又話冇興趣
咁即係你對判斷自己有冇興趣方面 係好撚差啦
即係句對IT有興趣係廢話啦
咁唔該提升左呢方面既判斷力先 再講自己想轉咩行
you should go for a nursing HD。
應該話 你越proactive就越避免到emergency case (暫不討論是否值得)
因為你越proactive 就越會drill potential corner case 然後account for 呢啲corner case
仲以為proactive=R task 做英文廢+自我修為太底
一字多義 睇context
識python同少少shell scripting
做緊data pipeline
可以轉咩
手叔一睇就明好尾機
對5子。。包括我。。
梨對IT有性趣

我最憎IT
當初只係想寫個靚靚網站
而家我覺得周圍都係屎
包括自己寫嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞