IT 界討論區:You Study, We Hire! (14)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
我今年IT GRAD,send左廿幾份工,in過幾次都未搵到。成人話IT多位請人,真係比佢呃左去讀

你將人工填10k好快有人請

你去 in 下 d vendor 開 12-13k 應該都秒請嫁喎
我今年IT GRAD,send左廿幾份工,in過幾次都未搵到。成人話IT多位請人,真係比佢呃左去讀

你去 in 下 d vendor 開 12-13k 應該都秒請嫁喎

對答正常,就算白紙14都有人請

依句真

巴打你都填10k咪可以做it狗

不了

見你話學過as又想從事it,呢個solution可能岩你

我係叫14K架,如果叫12K,我返去做文職好過 >___<
我D FD grad左一年都有18K 20K

難分真與假

依句真

不了

無謂阻人揾食啦,10K

頂爛市
同hr講 公司可唔可以帶睡袋
屋企都唔返 長期工作
返一次屋企扣1k
為社會貢獻
一定請你

依句真

不了

無謂阻人揾食啦,10K

頂爛市
同hr講 公司可唔可以帶睡袋
屋企都唔返 長期工作
返一次屋企扣1k
為社會貢獻
一定請你

我係請左之後每日都早番+遲放total 1.5-2個鐘
星期六日再home office
岩岩入左間公司做 in-house programmer,間公司包埋飯真係好爽 每日洗費都係20-30左右,上車不是夢

比人壓價佢地照做,所以你無相關it學歷咪無人請

請你不如請過hd

點解有人覺得讀過下雞精班就做到..

因為d course同cert濫,其他degree既人都做到,容易被取代,其他engine工就唔會
所以IT就係賤

IT啲野絕對係易學難精
好多野望落好易 寫得好就好難
好多人就算做左好多年都只係寫啲好基本program

Agger factory/memento/adapter 學易難用

唔講design pattern啦
普普通通寫個program robust 簡潔
唔係瘋狂try and error 啲logic 東一忽西一忽巳經好好

簡潔 排位都好重要
最緊要唔好將d野重覆重覆又重覆

唔難 其實邊有咁多人會理,最終咪好似依家咁 成日有堆唔知咩人都入到行

因為d course同cert濫,其他degree既人都做到,容易被取代,其他engine工就唔會
所以IT就係賤

IT啲野絕對係易學難精

Agger factory/memento/adapter 學易難用

唔係瘋狂try and error 啲logic 東一忽西一忽巳經好好

簡潔 排位都好重要

唔難 其實邊有咁多人會理,最終咪好似依家咁 成日有堆唔知咩人都入到行

我會著重呢d,可能比ive老師洗腦得多

所以IT就係賤

IT啲野絕對係易學難精

簡潔 排位都好重要

我通常係跟原本寫果條友係點
You study, They fire?
一開工就想訓

啱啱上完java se8 oca個course,自學緊android studio , send左六份出去,未有回音

所有cert都不及一張cs degree cert好用

揾工緊係HD 屈機D,可以壓價

比人壓價佢地照做,所以你無相關it學歷咪無人請

請你不如請過hd

所以IT就係賤

話就話多cert
但多數讀cs 果d 好似學得快d
例如叫一個讀左android course 既人同白紙 學寫ios
同埋依家mobile 最好識晒兩邊 或者ios only.
Android 根本好多人都識

IT啲野絕對係易學難精

簡潔 排位都好重要

我通常係跟原本寫果條友係點

我多數睇project 做咩
長期devevlop 既會執靚d
細project 做完十年都唔main 一次果d 就是但 d function 狂重覆諗到咩寫咩
當然唔熟個tech 都會寫到1999

所以IT就係賤

IT啲野絕對係易學難精

簡潔 排位都好重要

有時望到啲人寫既野 心諗: 有無讀過書架

搵份高人工既就難
搵份15,6k既好易

寫16k算啦,不過我上次寫完in左都係無offer

其實in多次個價要自我調整,唉

白紙開18搵唔到仲敢開18
我真係唔知講咩好

fg 練見工無乜用, 好少公司肯比高價fg+白紙, 大部分都西工

講真,佢七月尾開始搵,今日先八月,唔好話一個月,半個月都唔知有冇
仲要過一浸Agent,然後同人講搵工難
其實白紙既定義係咩 識D知識但未用過落工作?
定係話完完全全唔識 白紙一張
其實白紙既定義係咩 識D知識但未用過落工作?
定係話完完全全唔識 白紙一張

我眼中的白紙係得一張it degree cert
白紙一張 淨係part time寫過下網頁,
請問下有咩可以撈 support?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞