IT 界討論區:You Study, We Hire! (14)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
有無撈security 既巴打可以分享下入行既野
今年fg 想向呢方面發展
認真問 而家做緊Project officer/ba
16k fresh grad
之前有大銀行+big4 intern 夾埋成年
想轉工應該開咩價
叫18k有冇機

屌,睇錯左,以為你寫16年 fg ,
屌你上手都十六k, 座底都call 高四k 啦, call 得二k , 壓價壓死你

Freshgrad嗌20k驚太串 唔知市價所以問下
我心目中想有18k up
但我同學同系早我半年grad而家都25k了

做幾個月加幾

我唔係話返2個月值高2千
只係覺得呢個post freshgrad應該唔只16掛本身..?

要睇公司,有啲濕鳩野啲title 亂咁黎 , 又或者價低者得

其實唔差得幾多
16k 又唔叫好低 但一定會有更高價既

屌你上手都十六k, 座底都call 高四k 啦, call 得二k , 壓價壓死你

做幾個月加幾

只係覺得呢個post freshgrad應該唔只16掛本身..?

要睇公司,有啲濕鳩野啲title 亂咁黎 , 又或者價低者得

25k fg咩公司咩位 香港IT肯出咁高應該係好公司黎

25係做左接近1年 銀行黎

做幾個月加幾

其實唔差得幾多
16k 又唔叫好低 但一定會有更高價既

所以咪諗緊轉

你想做邊方面先
pen test/compliance/audit 定咩

你想做邊方面先

可否講下佢分別係咩
fg 白紙 唔係好知其實每個位做乜
有無人聽過或者做緊Virtual Gaming Technology Limited呢間嘢

你想做邊方面先

可否講下佢分別係咩

你想做tech定business
想問有無人in過 ASL個trainee program
Second penal interview 有咩要主意

你想做邊方面先

可否講下佢分別係咩

如果係tech ?

打錯字 注意

你想做邊方面先

可否講下佢分別係咩

如果係tech ?

大路就搵security product/vendor,一係做big4 cyber risk team,應該都有tech位。soc都得,但routine野多亦唔係真係咁tech。

唔係伏咩
岩岩搵工一排
2份 同一industry
1份27k confirmed 出左offer
1份32k verbal offer
Current 23k
通常SEND左CV,D Manager會係posted date 幾耐之後先會睇
已經等左一星期都唔多回音

同埋Apply左OOCL既 Technical Analyst,個MR叫我send transcript比佢睇,佢地會唔會睇GPA好重??

利申 FG, GPA低

通常一禮拜唔回,我就當無,所以話呢要send 密啲,唔好forcus 一間公司, 過左季就麻煩了

至於孖窿果度,無咩所謂喇,呢輪比人收購,應該多人走,博下無壞
有無人聽過或者做緊Virtual Gaming Technology Limited呢間嘢

唔係伏咩

我之前無追post 點伏法

唔係伏咩

我之前無追post 點伏法

通常SEND左CV,D Manager會係posted date 幾耐之後先會睇
已經等左一星期都唔多回音

同埋Apply左OOCL既 Technical Analyst,個MR叫我send transcript比佢睇,佢地會唔會睇GPA好重??

利申 FG, GPA低

通常一禮拜唔回,我就當無,所以話呢要send 密啲,唔好forcus 一間公司, 過左季就麻煩了

至於孖窿果度,無咩所謂喇,呢輪比人收購,應該多人走,博下無壞

多謝指點
同埋想問FG Business Analyst 叫18k 會唔會太高?

18k低啦
岩岩搵工一排
Current 23k

23變32 巴打做左幾耐
岩岩搵工一排
Current 23k

Less than 3
岩岩搵工一排
Current 23k

23 -> 32
what post?
岩岩搵工一排
Current 23k

Less than 3

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞