[立場] 化妝護膚品討論區#135

1001 回覆
34 Like 5 Dislike
明星野算便
想問雪肌精岩唔岩中性皮膚用
見人話多酒精岩油性但我得T字位油
唔知試唔試好
買支細sample 試左先

睇住女同事變白,佢介紹呢隻所以好想試下
Rmk粉底妝感幾好但勁乾 (本身應該中性肌)
大家有冇推介?唔太需要遮瑕度
打算再試Suqqu/ addiction
Hi 想搵多樣產品幫自己去暗瘡印 同埋改善膚質 求意見
暫時睇中b.glen C serum
同埋想搵多款潔淨mask (應該都係for去角質)呢款求性價比高

以前面脥成日爆瘡同留印 依家有啲
-淡淡地嘅紅印
-有啲小部分會微紅
-膚質粗鞋

本身膚質:兩邊面偏乾+鼻翼額頭易出油

目前用緊 curel洗面+Ordinary B5+ Avenee淡班精華乳液
請問各位 有色潤唇膏邊款好?
之前用過burt's bees但快乾
最近用梗mude bare shine lip balm
色好靚好自然 又夠潤
本身用緊其他brand Vc 15%
效果幾好 諗下升唔升到20%好?
但好似得obagi有20%?

但好奇點解佢要由15%開始?
好潤
香港地址係咪買唔到paulas choice 美國官網or amazon?
佢個2%水楊酸 有冇其他人可以分享下?
咁我油肌好多暗瘡印又易生瘡係咪skip佢 直接搵外用a酸茶會好d? 唔介意爆一排瘡
都冇野好輸了

同埋 biore 紅色防曬 有冇用後感?
sk2小燈膽美白好多人講 見丹妮表姐推緊另一款olay既 有冇呢2個brand以外
我用完佢之後塊面好笠我鍾意stridex多啲
你係美國官網定amazon買paula?
係咪佢支水楊酸質地問題? 如果倒落化妝棉抆下都笠都好唔掂喎又唔係好平既產品
但你呢隻s用完有咩感想? 真係去到角質 瘡印嗰啲?
係香港官網買
我用水楊酸係想去黑頭,你想去印嘅用杜鵑花酸會有用啲;去角質就AHA
但如果你塊面有傷口就慎用
用緊2%
都幾刺激
初初用可能會purging 喎
我就係Aussie skincare買
https://www.paulaschoice.hk/zh_hant/promotion/clear-targeted-acne-relief-toner-2-salicylic-acid-1383.html

我買左呢隻 個成份同黑色樽2%水楊酸一樣 但水狀D 一D都唔笠
呢隻上星期仲有3折 個期短D 百一蚊就買到
2%水楊酸我用緊有棉果隻 stridex
幾好用
我塗完全臉全頸
塊棉仲好濕可以俾我濕敷
咁我就會再局部地區敷3分鐘

另外因為stridex加價加得好西利
所以我都買咗支2%噴霧life-flo
到時自己想濕敷定普通噴幾下都可以自己調較到

以上全部iherb都有得買
因為我喺另一個po見香港官網會大陸pack同運落黎有啲擔心 講真香港官網預左貴過其他
下 乜水楊酸唔係可以喺個瘡上面直接抆架咩..wtf
杜鵑花酸我冇留意開 會睇下
見臺灣paulas choice話水楊酸係溫和既
但我角質應該厚
同油痘肌應該唔會乾到甩皮?
岩岩search過 幾平有啲心郁郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞