[立場] 化妝護膚品討論區#135

1001 回覆
34 Like 5 Dislike

仲要本身皮膚唔白 化完好似無化過一樣
有朋友從零開始我都係推薦canmake
佢而家出埋唇釉 眉筆
真係冇唔揀佢既理由
做咩lookfantastic 貴咗咁多
有 但我覺得ok 韓國人又本身偏白
太淡色可能要買佢深色啲既款
個人覺得佢隻latte 隻超淡
但粉質應該ok?
睇埋人地白皮上眼圖都唔太燒得著
竟然會顯色
可能真係深色盤先掂
澳洲大獲d
衰d講美妝沙漠嚟
mecca 揾到嘅品牌啱唔啱?
或者傳統d estee lauder double wear?
Westman atelier應該啱香港天氣多啲
就算我個base係粉餅都好靚
會有少少粉既感覺,唔算好潤所以冇咁易kick(睇成份kaolin幾前下)

rose inc係潤身,只可以係個base用liquid/cream foundation既時候用
一set咗/粉餅之後就會patchy

要睇平時化妝習慣
但整體2個finish都靚
cream blush個融合度真係powder做唔到
試完先知點解咁多化妝師會用cream blush打底
最後先用少少powder blush補色

Latte係無腦亂咁畫都得粉質ok
係閃閃有時有啲跌落眼肚 不過接受到
諗住用晒屋企嗰啲之前都唔會再買
塊面唔算白嘅 因為我都係淡妝開 第一次唔小心攞多咗粉 好顯色 但對比歐美盤 相對啲色會soft啲
感謝!!!好詳盡!!!!
好多開架都夠做
眼影 Canmake, visee, excel, 韓牌eg Clio
眼線 Loveliner
胭脂 Canmake, 台牌Heme
唇膏 Opera
掃 Rosarosy, 台牌Solone

唔想煩嘅Canmake 執齊一套又得,之後想入手專櫃可以由primer粉底開始
loveliner好用但好快乾 用一個月多d就乾
佢嘅筆狀都ok,好滑,但眼尾夜晚會化開
利申油眼
聽聞眼線筆要平放
我諗會有幫助但作用有限
我用Loveliner同uzu都好易打柴
但我用開架液體眉筆畫反而好用
唔乾
筆尖無開叉
mascara果兩個牌子都係藍
我覺得佢支toner最好用 對暗粒有效
唇膏同唇釉可以睇下romand
呢個價錢冇得輸
去韓國買左好多tintromand必買
學生budget&新手黎講 Romand成套都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞