[立場] 化妝護膚品討論區#135

1001 回覆
34 Like 5 Dislike
洗面應該三個幾月到
我用咗一個月大概用左1/3到
Cream方面只可以作個估計
因為我有時會用其他cream 我估3-4個月到
PHA2就耐d 應該5個月甚至半年
都好睇個人習慣 係咪早晚用 同埋嗰排天氣

如果巴打都係覺得貴
洗面應該有平啲嘅代替
雖然佢價錢唔係高 但係佢ml數唔算多
不過可能要等其他絲打提議
我用開嗰隻比較難買
同埋啱啱上網search唔知點解個價錢貴過我買好多
想問上下面話seba洗頭水好用係邊隻 見到原來有幾隻
想問下維他命C係咪一定起泥?
買左幾枝都起泥 連factiv都係咁
利申 做過實驗淨係用維C
冇加其他野
我喺香港買咗大半年先去英國
如果眼底prep得唔好係香港都會偏乾
所以最好都係用beauty blender/濕粉扑上
prep好先用普通化妝掃

同埋容易生暗瘡嘅人
盡量唔好全面用佢
有時我會用到出暗粒仔 (但妝感係靚)
佢blur毛孔好好 偏油黎講好貼膚,冇乜粉感
耐咗都靚,唔會點浮粉
但 coverage 唔算高
Estée Lauder Futurist粉底有無絲用過?乾肌係咪適合
想問有冇人用過canmake eye primer?
白色樽果枝 好唔好用?
年紀大開始有眼下細紋
用咩eye cream都好似差唔多
Eye primer又差唔多用曬 想轉隻補濕多啲嘅
你係指就咁將vit c加水都起泥?
一般起泥係因為產品本身落咗增稠劑,所以捽多幾下就搓泥
唔係vit c粉呀...
想問有冇咩產品推介
我用左N 支factiv 都冇試過起泥
你用vit c 前後用過d 咩?
too faced d netural 盤評價唔錯
其他唔好亂買
你budget 幾多?最平同唔怕氧化就買粉每次溝嚟用,但煩
我買咗佢上年既聖誕盤都覺得唔錯,我覺得佢over all眼影ok,不過粉底就麻麻地,唔啱我乾皮。。。
冇用野呀
三四百一樣起手就用專櫃
當年我岩岩接觸化妝係藥妝店開始
都有有錢女同學一開始就由專櫃起手

個人覺得:眼線眉筆mascara 日韓藥妝夠,眼影腮紅唇定妝中間有追求專櫃無所謂藥妝都夠,妝前粉底遮霞專櫃值得買貴啲
原來執咗咁多以前專登買埋佢啲掃配佢嘅粉底
想話情懷去買啲囤都好,但諗起我自己個人都已經撒出左香港..唉
我覺得佢d eye shadow quality 幾好

另外有用elf 平野黎講唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞