係日本返工, 玩左改裝玩漂移2年, 你問我答

357 回覆
57 Like 11 Dislike
包圍個D應該仲有好多廠有整選擇應該仲有唔少, 架車就睇運, 如果唔介意可以買架殘既自己執, 但好花時間
建議有錢都係直接買部靚靚仔仔既, 至於會唔會行行下壊就睇你運氣
我買車個陣車店都話冇保障, 有事都唔包換, 但到而家3年都冇事, 冷氣, 電池之類 感覺我係賽車場整傷既位仲多過老化既位
係,其實兩個-樣,追緊人嘅睇到晒前面做乜,知道自己差乜,有陣返而重緊張,如果大家技術差唔多就真係睇邊個控制自己情緒好D,控制得好少D機會出錯
拍賣場而家啲評分都好鬼
好似呢段片3:33架s15銹成咁都4分
https://youtu.be/osqiLeUUM-o
個別例子姐, 嚇我唔到既
巴打有玩開追走?
技術差得遠就試過
有次car meet 有差佬掃場
我走佬走得快兩步變咗做先行
後面有架車又走變咗佢係後追
仆街明明落山唔係鬥馬力但過咗幾隻灣都俾佢追住完全放唔甩
我打燈停埋一邊示意俾佢行先
點知佢行先後每過一隻灣都同我越拋離得越遠
到呢刻我都好印象深刻
喺唔靠屈馬力嘅情況下普通行街竟然有人揸車真係咁撚快
香港D的士佬應該都做得到
幫你問左改裝佬, 佢話如果你真係有心想買又出得起錢, 咁只能夠直接飛來日本睇實車, 要預左如果係陷阱殘車既你會蝕時間同機票錢
咁啲落場頭轆車係唔係代表未揸盡?

我唔見佢哋會響呔
學到野我就係頭碌車成日落斜拖到2波勁慢咁落,想試下快少少又驚
唔同型號既TIRE好似音大細都唔同, 環保胎我記得好靜音
建議搵賽道或者好闊既地方失控幾次去感受下, 到咁上下你就唔係用聲音而係用腰去感覺架車係咪就極限
上斜試可能會安全D
你睇下當年honda type r 刷紐布靈最快圈速條片
https://youtu.be/6LAB4cZ2V3Y
grip住咁攻略條賽道真係好正
可惜日本跑grip太貴我冇咁多錢玩

btw, 好奇想知你個邊行貨JDM同日本價差幾多
可摸耳井下差幾多左右
倍數都得唔使講實數
所以唔應該教人用呔聲會判斷到極限未

應該要好似你咁講,用身體去感受部車嘅動態eg.腰、屎窟
收到
以富士賽車場來講,可以跑本course同只可以跑short course既license年費已經差2萬,本course同short course跑一次價錢相差一半咁滯

Grip如果想跑得好時間,4條tire都要頂級既high grip tire,因為grip就算0.1秒都會想快d,每條tire都好貴,仲可能跑一日4條都用盡曬

Drift唔係平,但車既需要無grip去到咁極致,tire都係磨後碌多前碌好耐用

玩到咁上下grip同drift個價錢差距會愈來愈大
巴打講到好gay
上斜出事都易停d
所以係我地呢面英國,某類鬼食住大麻咁揸快車真係成日炒既都係佢地 佢地啲保費係特別貴既
上斜易推頭
落斜易甩尾
咁痴線
日本治安算好少少,交通意外有但比其他國家仲叫做可接受
酒駕間中見到新聞有講,毒品就無乜聽
漂移實質操作係咪好似阿木咁講
定拓海咁講
大致上係咁但實際做個陣好多細節

例如唔踩極力子既話拉手制係冇用,相信唔少人如果只係睇頭d係唔知呢一點

另外拉手制個時機,架車未轉向個陣拉係冇用,有d位夠去但手多拉左又會搞到spin

入灣唔需要減速個陣用彈極力子會好d,要減埋速個陣就拉手制,呢d都係要玩過先會知頭d唔會講

另外正常漂移係慢過咬地好多一d都唔快

反轉方向盤都係睇架車角度去決定,唔係所有情況都要反軚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞