係日本返工, 玩左改裝玩漂移2年, 你問我答

357 回覆
57 Like 11 Dislike
有錢就是任勝

其實諗諗下日本而家既經濟情況玩車真係唔夠美國澳洲個D爽
人工低比賽又冇乜獎金, 真係對日本車文化情有所鍾先會去日本玩
其實我都唔知點稱呼呢D叫咩車
佢地係市區遊走完之後應該會去D高速公路SA有好大既停車場先停低, 或者直接返屋企, 市區停車場冇乜可能有位比佢地泊, 而且有得泊應該都唔敢泊因為市區多警察
Chevy impala, 美國60年代muscle car,唔係日本車
https://www.youtube.com/watch?v=I3_tjZKXRCQ

可惜冇機會見到呢條片入面既情況, D車排到出面一定好轟動
玩左10年呢架車都仲係最愛
巴打都係渣180?
佢講得啱,炒完至少嗰一日會冇咗剩返嘅seat time

以前玩過26 比較易啲,會-早買定多set brake lever , rear set , clip on, 再加一大堆zip tie 同duct tape, 一炒即場換,tech inspection 之後又再玩過

46就比較難,出草撞車呔牆一係就冇事,一係就爆水箱甚至 hub control arm等唔係十幾20分鐘搞得掂嘅嘢
我都見過有人去track會帶後備散熱同油冷器放埋一邊, 心諗真係痴Q左線

我就慢慢加快節奏去試個極限算, 安全得來玩多幾圈自己極限大約都知係邊, 以前就係唔知死係箱根炒左, d件好多back order, 等等埋埋整左2個月
大黑pa 出面成堆車係到drift 真係好經典
唔知大阪環狀線揸civic 個班仲有無咁癲呢
冇去過大阪睇過, 但見twitter間中都有片見有人飛, 尤其新年CIVIC軍團好似都例行出動同警察挑機
係唔係一去就成個weekend?
如果係都叫正路,-晚可以換散熱或油冷再加番油或水,第二日可以正常玩

如果架車舊睇吓個weak link係乜,去骨場執定D spare parts

你慢慢加快節奏玩系正路,不過我有時像壓力下會挑戰極限,跟住就賴嘢
邊有成個weekend,玩一日,朝9晚5,分組玩,一次10分鐘,一日玩到6-7set
日本賽車場夜晚唔開
得一兩個係有夜晚場不過好遠去唔到
可能驚炒咗揸唔到返屋企
唔係,個架車係無出牌用拖車帶入場,係個車主真心痴左線
車主係一個老野,教個未夠18歲車牌都未有既女玩,車主專業組,個女高級組,個女仔係JK但玩得好過大部分阿叔
所以我都R晒頭,只係想安安全全行下啲山路
Lowrider
租架掃把佬行雪地冇問題we trust
係呀,尾期TYPE X
2019年夜晚上伊呂坡

仲見到有gtr飛

打個死火燈讓佢,佢仲有時間閃兩下回我
好奇一問香港出呢部野保費要幾多
伊呂坡以前係漂移聖地, 而家冇差唔多消失曬
上山間唔中會有警察捕人
d人好多轉曬玩grip, 唔會咁大胎聲比人投訴
係山腳飛
條喉D 聲係山頂都聽到
有冇跟住佢睇下佢飛左幾多圈
我揸部NOTE BYBRID渣
開L波都跟唔到啦

不過日本人揸山路好癡線
大發部660CC (應該)
係上高地入口山路都飛到80以上

山路限速40
揸60畀人推尾多
有D得個樣既直路尾喉好大聲一入彎立即靜曬
痴線個班係彎位D聲都好有勁

輕自動車太輕所以加速好Q快好brake又好扭, 山路呢D上唔到好高速既地方可以飛到好快

同樣道理, 首都高限速60, 渣80都係好多人超你車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞