係日本返工, 玩左改裝玩漂移2年, 你問我答

357 回覆
57 Like 11 Dislike
啲人首都高限40都飛成百

不過佢地揸車好禮讓,除左斑馬線
同香港比真係禮讓好多
新GR86個尾燈個人覺得幾型
租過, 不過AT, MT要去omoshiro借好遠而家都冇動力去借

真心原裝NA係幾好力,不過係無舊車個種feel,隔音同而家d家庭車比一定唔算好好,但同舊車比實在太靜,震動都好弱
後座同前期型一樣得個樣但窄到坐唔到人咁滯
巴打有無咩app可以睇到由A去B行邊條路toll係幾多?
我一直都係用呢個App直接查路線佢顯示幾多錢就跟佢行, 不過一直課金唔記得免費用戶有D咩限制
我用就會有固定相機提示, 唔知係咪課金功能(唔包警察突擊放機)
https://products.navitime.co.jp/service/carnavitime/

另外未用過不過聽講yahoo都唔錯, 巴打有興趣可以試下
https://carnavi.yahoo.co.jp/promo/
香港地區download 唔到。。。

巴打可唔可以幫我睇下鎌倉圓國寺去成田機場大概幾錢?(no etc)

只供參考
所以好多人話唔快 因為架車靜過舊車 所以冇速度感
我揸MPV同揸架1500CC車仔感覺差唔多
馬力測試係最準, 體感太多主觀因素, 同埋行街多數低轉, 未爆盡到紅區又未必一樣, 要兩部一齊0-400M跑過先知

不過利申我冇渣過佢落場所以我都唔知0-400M佢幾快
而家有款唔係“一般”又唔係“ETC”嘅料金所,其實係點收費?還車時個店員計完話料金係17xx但要加JPY500稅,聽到R哂頭 稅唔係10%咩
ETC正常係平D, 而家政府係咁推D人轉ETC, 有D出口直頭ETC限定冇ETC唔比出

又唔係一般又唔係ETC真係唔清楚, 巴打你係邊度見到, 箱根個D收費道路係私家路個D咪冇ETC只能夠比錢阿伯比你過
高速料金所に「サポート」レーン登場 ETC専用化で「一般」レーンから ...

“サポート”呢種

係呀好多位係ETC專用其實我衝咗入去嘅話會點?
哦, support係指如果你冇ETC但又入左呢D ETC專用入口/出口, 你可以入去support個度會有個staff出來幫你, 即係上錯ETC專用入口但又冇ETC個陣用
租車公司個人話“一般”同“サポート”都入得,可以返嚟畀錢,我以為係新嘢
咁如果兩個都係ETC呢?佢遙控開閘俾我轉返上去?
點解咁撚on去日本?
應該都會有人出來收錢再開比你過, 但係我唔知如果個陣如果冇staff當值會發生咩事
因為年輕時所犯的錯誤

話時話最近好似多咗啲細租車公司?租嗰時平過orix之類,但還車時驗屍咁驗 我租幾十次車未試過還車有人驗車
我都冇試過比人驗, 應該係怕D人HI花左唔報告, 如果HI花左冇報警既保險會calm唔到佢之後會打電話叫你賠, 但實際上我見租咩公司架車都一定有D小傷痕我估佢都唔太理, 不過跟規矩都係報告好, 反正唔洗賠, 係煩D咁解

有次我hiace係窄位調頭印BRAKE好慢咁「印」左下牆有條好細既痕仔, 我都打電話報警, 唔夠15分鐘有架警車響曬紅燈咁來問我有冇受傷, 心諗你眼見架車同人都好地地咁停係度你話呢

警察問完話會寫張事故證明既紙仔, 還車個陣張個張紙交比租車佬就OK
佢係咁摸四邊底部有無凹又係咁研究車鈴 我以前還車就咁丟低就算,佢哋睇都唔睇㗎喎 其實有時真係好輕微嘅花痕都未必即時發覺,但之前都未聽過話少少整花咗部車冇報警最後要賠noc 嗰2萬jpy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞