係日本返工, 玩左改裝玩漂移2年, 你問我答

357 回覆
57 Like 11 Dislike
咁日本職員又唔可以當面鬧你
禮貌好係正常, 可能裡面已經問候左你全家
無錯 我記錯名
以前係好多人12點後成堆人開車皮
又女多又人多
又多人SHOW OFF 搞到嘉年華會
係, 好可惜呢個風氣只存在於過去, 日本而家對公路飛車嚴左好多, 如果巴打係睇左youtube既舊片, 去到日本你會發現完全唔係個回事
賭神
不如你教我點玩我下次去試下睇下現代D機係咪一樣玩法可以贏
無啦
鬼叫佢揸嗰格巴士喺札幌啤酒園出發
我實唔係第一個

但係呢邊啲飲料放題真係幾正 飲咗7 8杯 佢會提你好停
不過唔聽佢講繼續飲 就會斷片
嘔係令自己舒服啲
玩咁大
咁可能個職員已經見慣不慣
日本玩漂移家陣多唔多人?
有無當初搞果陣今多?
勝在有場地 比賽 制度
睇住當年由嘉年華會
搞到國際比賽 日本出咗唔少力
剩係日本每年改車展
已經少咗好多改車公司
以前改到樣又型 馬力大
總有一款你喜歡
同埋見住班當年果班車手 改車公司老闆
老咗好多 果種風光返唔到去
人就一定仲有, 但同當年比一定唔會比以前多

主要係而家D車太貴, 太少FR, 同埋環境要求(廢氣, 安全, 音量)愈來愈高, D車廠都唔出跑車, 一出就出到好貴普通人買唔起

30年前一部AE86二手5萬yen左右就有, 20年前一部飛雞都係差唔多價錢, 撞完可以好平買過另一部, 而家部部都升到百幾萬甚至更高, 門檻太高

當年週末晚個個冇野做食完飯就係上山, D觀眾排曬係路邊睇人漂, 而家得返D後生仔唔怕死先去山路飛, 撞完唔死都未必有錢買下一部, 有錢冇錢好多都去賽車場玩, 雖然係貴, 但係安全同埋可以開全速唔洗係山度30幾40咁行

我個陣唔係日本, 都係聽我車房老闆(50歲)講佢後生既事先知
主要係賺唔到錢, 整完D件冇人買回唔到本仲邊有廠咁整, 而家得返D大廠仲繼續出改裝件, 但你會發現其實比賽車好多都開始用外國件唔同日本件, 外國改裝文化已經超越左日本

D大廠贊助都唔肯出太多錢, D1GP冠軍都係得個百萬左右獎金, 改一部車都至少要花成1000萬以上 日本而家玩呢D既人好多都係興趣>賺錢
FX我都有興趣, 巴打介唔介意都SHARE下
Lm
我而家多數係SET佢跌30就CUT, 但係成日都睇唔準真係下下跌30
佢地係今加一堆無用野比用家
車價越來越掠水
係對普通人係好事
但對賽車運動 唔係好事
一係想方法執堆爛車 自己執番好佢 (不過都係貴)
落場練 下下新車 唔係有錢人 無得玩
係咪喺野田本店租?
諗住租架type R玩下
R34太貴
而家買二手車骨架或者撞到行唔到事故車都好貴...
就算當你真係好平買到個車或者架爛車, 你要執返好佢首先你要有位放, 住市區幾本上係冇可能, 住鄉下普遍人工低就要睇下你或者你老豆有冇咁多錢玩
好SAD係結果都係冇錢唔洗講

而家最抵玩係前期型GT86, 平既有機會100萬左右就買到部前期, 同10年前冇得比但係而家來講算係最平既入門方法, 而且GT86性能比舊既FR車好太多, 好過同樣價錢買部再舊多10幾年既車, 除非你唔鍾意GT86係要玩舊JDM
https://www.omoren.com/products/list?Maker[]=4

我睇TYPE R就得野田有, 係遠D但冇計
搵左好耐都係得呢間有跑車仔租下,仲要平
24000YEN一日FK8

攪到要住附近唯一一間酒店2晚
一大朝早去, 租完渣完還完再電車返東京應該都OK唔洗咁痴線住野田既
新架86 多唔多人玩
有, 但未算好多
其實除左引擎外其實都係冇得輸
不過都係同一個問題, 新車, 未有好多二手, 同時二手新車都貴

而家DRIFT主流都係飛雞, CHASER

分年輕層比較見得多既:
40歲或以上: AE86, SKYLINE, 飛雞
30代唔算老又唔算後生: SKYLINE, 飛雞, CHASER
10代~20代: 86/BRZ, Z33/34, ROADSTAR, SKYLINE, 飛雞, CHASER乜都有

仲有D咩RX8, 咬地鯊個D有但唔算好多
以上係大約我見既, 唔代表冇寫既車個個年齡層就冇人渣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞