AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
以一個rack 放到42U,一塊板2 個socket 計
其實 4 個server rack 就夠裝呢部野
Giga塊B650 ITX京東賣2999RMB
嚇到我鳩都縮埋
永久放棄ITX了
MSI 果塊平好多,下年諗住砌佢
直接matx 😃😃😃
最近研究緊DDR5
留意到好似話hynix綠條a die輕鬆7000+
係咁話諗住提早上AM5, 對a die真係咁勁應該夠玩幾代都唔洗換
CPU個imc頂得順7000+?
等下代先超盡佢
為下代鋪路我覺得你不如等到時可能出第三代IC果陣
你再睇RAM可能仲好
話唔埋到時三星/美光做到更低延時都未定
反正A die 綠條咁平,唔使1600人仔有16GBx2
加20蚊淘返兩塊甲就搞掂散熱問題

不過係無XMP/EXPO 要手動超姐
延遲又唔係差M die 好多

如果橫掂而家都要用DDR5 呢個都未嚐唔係一個好選擇,點解要再等
有3D cache唔洗太在意啲RAM性能嘛timing求其得啦
要對RAM上到高頻都係至在推高FCLK姐
等到唔知邊代ZEN都好似RDNA3咁用fanout link packaging唔再走基板銅線就發圍
Alleged AMD Ryzen 7900/7700/7600 non-X specs and prices emerge, launching in Q1 2023

https://videocardz.com/newz/alleged-amd-ryzen-7900-7700-7600-non-x-specs-and-prices-emerge-launching-in-q1-2023
仲係冇3D cache
AMD Ryzen Threadripper 7000 ‘Storm Peak’ CPU Featuring 96 Zen 4 Cores & 480 MB Cache Spotted

https://wccftech.com/amd-ryzen-threadripper-7000-storm-peak-cpu-96-zen-4-cores-480-mb-cache-spotted/
TDP 65W 姐係最高65W????
如果係既話都幾癲
No🙈🙈

PL1 65

PL2 85
CES 先知
你將而家果幾粒X壓做100W PPT
效果差唔多
就快比intel打殘
仲係度慢吞吞
板 U做返合理減價就少左問題

香港代理果個所謂減價
其實點解7900X 高頻過7900 小小就貴成千
果小小clock真係咁重要???
定係有其他功能

如果唔係真係諗唔到唔買7900走去買X
應該係ccd體質唔同
For TDP=65
Ppt 88
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞