AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
含淚首衝 7950X 嘅,唔知講咩好
而家係2邊HW update 快 變左大家performance 差距好細
腦場有貨未
做咩唔用4090測,3080 4k唔得。
4k最重要low1同 0.1
入左xpg 7200
繼續用136k算
算好
我首衝左xtx
MSRP?
no 代理炒價
1皮
有其他review 用
換返4090未

giga 出4090白
有啲心動
唯一優勢係功耗?
有冇人知如果平均每日玩3個鐘頭
要玩幾多年先追平價錢上嘅差距?
唔識計數
X3D本身就係壓低功耗追

上代已經係咁
我唔知
依家睇贏唔係好多,本身如果都諗住只要同intel有明顯分別就買。
但依家咁樣比較難說服自己,同埋16core,我個人來講諗唔到可以用來做咩。雖然我自己有玩docker vm,但個d都唔需要咁high end嘅cpu

睇來依家等埋7800x3d先
好心急
用少咗電即係無咁熱,咁風冷 D15 已夠用,無需上水
佢其實開放左比你玩Pbo

Asus rog 板反而多野玩 可以唔使pbo2咁煩 下下-30
香港代理正常發揮
intel 仲要有得玩返 ddr4,直頭窮然恩物
模擬7800x3d,disable 7950x3d其中一個ccd
其中ccd1係冇cache嘅

https://www.techpowerup.com/review/ryzen-7800x3d-performance-preview/18.html

越來越期待
每次換電腦都係全新換過晒所有件
所以依家都會直接上ddr5,始終之後ddr4都會淘汰
見到1080p個結果直接無腦換粒58X3D而家塊X370老母板再戰五年再加多32g ddr4 ram算數

58X3D而家賣緊309usd, 平左成$140
如果玩1080p會係啊,感覺性能都開始overkill
拼4k眾生平等顯卡未夠力推出個分別啦
主要係AM4唔洗換老母板同ddr4 ram平到爛左
rich
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞