AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Am5 唔𨍭socket 就改唔到原本am4缺點

呢個本身係把雙刃劍 有好有唔好
點解 am5 唔可以 support 埋 ddr4
7950x 原來涼 13900x 咁多,有啲後悔
13900k
應該係成本問題 同埋考慮到之後ddr5 後期平

不過底板廠一出來果堆板玩堆供電 就搞到底板定價高

而家Q1 D廠先肯出平版 b650
一個socket 分分鐘玩5年以上,無理由留位去support 就黎淘汰既野
而家你用緊咩u,有冇玩超頻 or 降壓
ddr4 vs ddr5 打機分別好細,除非砌新機,唔係嘅話都會傾向升級返可以支援 ddr4 嘅平台慳返至少一兩千蚊

是旦一粒 u 肯支援 ddr4 都好
譬如如果7800X3D 支援到 ddr4
實好多人轉會或繼續用 amd
本身APU 已經好食Bandwidth, 粒iGP再用DDR4真係俾佢拖死
要重新支持ddr4 架構要重寫

不過已經出街 冇得返𨍭頭

只能洗濕個頭 做落去
rx6000終於有新driver
https://youtu.be/qLjAs_zoL7g?t=538
即係Zen4想打機好就冇得慳RAM一定要DDR5-6000?
會唔會Zen4X3D就變做冇咁RAM sensitive?
轉左laptop

不過來緊 砌7800x3d
如果黎緊想整部7950x3d 4090 有無好介紹
我都唔知你對底板io 有冇咩特別要求

點介紹比你
Gaming 為主打3A 作品 4K
你塊板預幾多budget?
唔要咁多IO pcie 5 pcie5 m. 2 就b650 最慳錢
x670 都唔知有咩用
asrock b650e steel legend wifi
要睇埋有冇需要usb4
今代板 技嘉表現突出
睇過晒四大廠
呢張我覺得最高性價比
Gigabyte B650 AORUS ELITE AX AM5 DDR5 ATX

呢塊算抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞