AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Zen4呢代本身係半代升級

Amd 例牌2年大改
今次轉埋架構仲唔係大改?
真唔係大改

要去到Zen3 果個升幅先叫大
以前摩爾仲存在既年代,煙條做法係一年改製程一年改架構,
轉架構都唔叫大改,家陣製程又唔關AMD事,咁講法即係AMD咩都無做搵水魚
而家Amd就係行tick - tock 模式

Zen+上Zen2 就係15%

Zen2 上 Zen3 同製程 但架構重寫 19%up
Zen4 係有架構改進左 但功勞係製程度大
因為registry L1 L2 L3 既scaling 同logic gate 唔同
就算乜都唔改,轉制程其實都要重新plan 過d 走線
同埋Zen 4 都有微調架構,例如加左branch predictor 深度,加AVX-512,加多左schedulor 之類

大改係講緊例如唔只加多d branch prediction, 係直情改埋branch prediction 個原理之類
AMD Ryzen 7000X3D ‘Zen 4’ 3DV-Cache Desktop CPUs Specs, Performance, Price, & Availability – Everything We Know So Far

https://wccftech.com/roundup/amd-ryzen-7000x3d-zen-4-3dv-cache-desktop-cpus-specs-performance-price-availability-everything-we-know-so-far/
係有7950x 3d先好呀
咪撚整粒7800x 3d 出黎就算
果個rumor 冇話唔出
出完直接攻頂 又可以煩少幾年 唔洗再換
粒3950開始成日比我屌到上100%
等下ces

見到Non-x 專供Oem
幾時賣街?
應該隔2星期

之前rumor 公版首發
今次真係共享大灣區
more?
非公幾時賣街?
等緊7900xtx
月底
唔好問點解冇公版

美帝做左野
一個中国
有無人有hydra 1.2 ryzen 7000版本係唔係同ryzen master 一樣咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞