AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Zen4 APU
B550清貨
睇嚟7950X3D都幾吸引 , 睇埋實際表現就可以決定使唔使買 ( AMD 吹水PPT睇到驚)

但係最麻煩嘅係而家MSI仲未打算出Unify-X B650/X670嗰種淨係得兩條RAM嘅板
想穩陣啲 就只建議上7800x3d
唔啦 , 而家手持 5900X同5800X3D , 諗住遲下再升級嘅話就一步到位 . Gaming 機諗住58X3D>795X3D , streaming 機59X>137K
有冇6900XT用家
想問你地個Oc d parameter 係點
發現個gpu clock 實際過左2500個undervolt就唔work
又唔見其他靚板清貨
呢個問題我問過油2 , 佢都話AMD driver 嘅voltage control 都唔係按住你拉嘅數值去行 . 要Undervoltage最直接嘅都係Power Limit 落手 ( MSI Afterburner 好耐之前試過好似得 , 即係Afterburner set嘅voltage 係真係會行出嚟 )
係,amd software會自己Offset 減少少,所以我先2515, 佢行出黎會係249幾108幾mv
我發現一加到佢實際行過2500 佢voltage會飛上1150,跟住張卡就好熱
而家呢個setting 我都幾滿意,再超落去又熱 performance又marginal
唔知 7950X 換 7950X3D 會提升幾多呢
打機先明顯 不過今次得半邊X3D 要睇review 有冇調度問題
MorePowerTool自已 google下好易
又係我 有冇懶人包 今代X3D
今代X3D 一樣冇得超 只提供pbo

而cpu die得一個係X3D 另一個係普通die

7800x3d除外
本來7900X/7950X都係有粒ccd跑慢小小扮大細核
有外媒問過amd話會同ms一齊搞,同會update chipset driver
AMD Ryzen 7000 X3D CPUs Don’t Feature Manual Overclocking, Microsoft To Deliver Optimizations In Windows 11

https://wccftech.com/amd-ryzen-7000-x3d-cpus-dont-feature-overclocking-microsoft-to-deliver-optimizations-in-windows-11/
幾時先有 Direct Storage
都有curve 同pbo.
粒u應該唔洗搶,因為9成用家已經去哂intel到,入手應該唔難
問game廠

但係買完 7950X 又覺得 13900K 好似香啲
睇埋點先
用到2025再換即刻秒殺13900k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞