AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
要裝chipset driver 5.0, 打機個時用ccd0, 行c23個啲就會用ccd1
想問下有冇人真係用過xander個升級計劃有d想upgrade
賤價回收
carousell賣二手算
AMD Ryzen 9 7950X3D is 6% faster in gaming than Core i9-13900K according to leaked AMD review guide

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9-7950x3d-is-6-faster-in-gaming-than-core-i9-13900k-according-to-leaked-amd-review-guide
2023 年仲攞 1080p 嚟比
用得高階 cpu & gpu 邊會仲肯玩 1080p
1080p先試到CPU bottleneck
2k/4k會卡係gpu
1080p 係 7950x3d 勁過 13900k
但對高階玩家而言無咩意義
1080P都快,4K自然都快過i9啦

1080p gaming test個意義咁都唔明?
試cpu bottleneck 唔用1080p試唔通搵4k試咩
相差好少,換 u 意慾不大
其實之前13900k都係用Fhd測先
Target 明顯唔係for用緊i9嘅人啦
Efficiency應該都係x3d大勝
AMD announces Ryzen 7000 system bundle promotion, up to $125 savings on select AM5 builds

https://videocardz.com/newz/amd-announces-ryzen-7000-system-bundle-promotion-up-to-125-savings-on-select-am5-builds

香港唔會有
腦場:原價
見到啲片一嚟就比 1080p 即刻飛
問題係大家純打機嘅或者邊打機邊做streaming嘅,會買靚CPU之餘仲會買靚GPU靚mon嘛
你測1080p你叫人點interpret返落到自己個use case度,靠鳩估?

好似連登呢個有個post講緊而家打4k定唔知乜大作game好多時候個CPU使用率低到一個點,反而係GPU同你扯到盡
如果我純粹打機嘅話,見到呢種情況,點解唔係CPU就住買平啲,將錢擺落去其他parts度,而去喉住你嗰啲為1080p gaming帶嚟1X%效能增長嘅3D cache?

除非有benchmark可以做埋邊打機邊streaming去睇到CPU喺呢度會唔會有效能上嘅分別,如果唔係,你都識講,1080p先試到CPU bottleneck,2k/4k先試到gpu,咁我玩得2k/4k,你都一開始講咗CPU唔重要,咁我care你呢個新產品做乜?
有無巴打用AMD display card 畫autocad revit , 3D 之類
想搵多VRAM card 但係N記好貴
唔知7900xt / 7900xtx 畫圖好唔好
謝樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞