AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
噉我呢幾日又好似冇遇過
我又冇
連連登大鋪法奧買AMD都有得平
原價入
感覺上,如果上Zen4(3D cache)嘅話都係買返B650算鳩數?反正PCIe 5.0其實冇乜GPU用到住?
銀包頂得住嘅話咪買X670E
頂唔到嘅嘢,或者大多數人都會揀B650

X670E除非好似AMD話齋一塊板可以用到2025年後(Full Function Support 嗰種),如果唔係其實係好唔抵。
人在英國,見到Gigabyte X670 Aorus Elite只係貴MSI B650 Tomahawk 30鎊咁上下,如果Gigabyte嘅BIOS寫得好嘅話係咪都可以搏?
呢代改善左供電溫度 同埋ram oc 有大改
建議可以睇多啲Buildzoid(Actually Hardware Overclocking)
佢本人好似都係住英國
硬件價錢呢樣嘢佢睇得都幾緊
我有少少唔知AMD咁樣嘅chipset舖排係想點
AMD話一塊板可以用到2025年後,但係當年X370啲板咪又係得少數先至無痛上Zen2/3,其他唔係等Beta BIOS就係冇晒聲氣
印象中giga am5板lineup條片
佢基本上只推B650
X670/E佢只推一塊, 最平果塊pro ax
人在英國,見到Gigabyte X670 Aorus Elite只係貴MSI B650 Tomahawk 30鎊咁上下,如果Gigabyte嘅BIOS寫得好嘅話係咪都可以搏?
建議可以睇多啲Buildzoid(Actually Hardware Overclocking)
佢本人好似都係住英國
硬件價錢呢樣嘢佢睇得都幾緊
印象中giga am5板lineup條片
佢基本上只推B650
X670/E佢只推一塊, 最平果塊elite ax
諗多咗。X370 B350上Zen 2以上全部都冇得玩PCI-E 4.0,咁你就要諗返,你用咗成$4/5000買咗塊X670E返嚟之後話俾你聽Zen 5 / Zen 6可能有嘅PCI-E 6.0 冇得玩嘅心情會係如何,升就俾你升嘅, 但係俾咗咁多錢買底板買Future Proofing ,但都係最後功能殘缺都唔好話唔肉赤。
Pcie 6.0 冇咁快

主要係 pcie5.0
x370果陣好多板其實都係丐板窮料
得一塊Hero叫做見得人
唔好講PCIE GEN真係未必用得著
但係DDR5頻率我諗人人都好敏感
幾千銀買塊板番嚟到Zen5/Zen6繼續用6000?

而家DIY趨向奢侈化,制式更新又快
Compatibility/future proof未必係吸引力
參考5800X3D唔洗搭勁RAM都夠做
ZEN4X3D可能粗粗哋配對4800/5200都夠玩
Ddr5呢個要睇板廠 design

下代板靚D走線係正常
U12s 換果陣先熱下機
根據過往經驗係一塊板用2代無問題,3代就好勉強,而第一代多數都係有唔少嘅小問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞