AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
HKD 2200 呢個價都好靚下
不過好似仲有得跌
唔知單條 32GB 會唔會有 Single Rank 呢,好似暫時都係 Dual Rank
你想超到d ram 有幾盡
唔超到好高既話single rank 同 dual rank 應該分別唔大
AMD 而家都係 6000 sweet spot,之前係咪話 2x32GB 難上 6000?
上唔到果d 會唔會係 Samsung/ crucial die
我見人地m die 2x32 都輕鬆超到6000

AMD 超ram 最難搞係個FCLK
唔係

而家雙面ram bios 暫時難搞
所以zen4 直接auto
Windows update 有伏
Update 左KB5021233之後入game 會reboot
B4X0
3X00 cpu
6X00 gpu
解除安裝果個更新
仲會唔會分體水
正常唔應該開呢個價錢

收公版仲好
最後決定4500買左張xrx merc 6800 xt算
no了 轉哂風冷
分體完 唔想換件
公版得8x2
AORUS B650E Tachyon motherboard appears, designed for extreme AMD Ryzen 7000 overclocking

https://videocardz.com/newz/aorus-b650e-tachyon-motherboard-appears-designed-for-extreme-amd-ryzen-7000-overclocking
點解我見到XT有街賣反而XTX要等?
因為Xtx先吸引

不過7k xt 好好食
xt 暫時只係勁6950少少
今代rt比上代勁 起碼叫玩到
XT唔夠勁玩RT 唔上唔落 xtx 我諗去到2月個價都係咁上下 香港又買唔到公版卡
所以我最後買左張6800xt算 等之後可能Refresh再諗
新手想問下
公版係咪都可以照超頻?
只不過超得唔多?
可以 但2個8 pin 就超少D
由等7900xtx 變咗想等埋4080ti 90同80中間一定可以切多一兩張卡睇埋價錢同表現再決定換邊張
其實有冇人試過將FCLK:MCLK分頻繼續超落去

FCLK樽頸眾所週知,唔換advanced packaging冇得再上

分頻就咁試吓個DDR5 IMC去到咩水平都好丫
Zen5改大小核 唔上新封裝肯定大問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞