AMD討論POST(74) 睇#1(Updating ) &有時間幫手填資料

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
無e
用台灣電容
真係上E唔會呢塊
有無好介紹
幾多budget?

不過1500~2000呢個range 只考慮b650 抵玩果塊先
有冇人用緊新radeon driver
新driver 有災情
前後所有野加埋2.5-3萬內就ok
研究下巴打啲版先
有budget 入返有clear cmos & bios flashback button 既板
用緊 最新冇事開心使用中
好似唔好enable factory reset就得
AM5最大敗筆去走去兼容AM4散熱器孔位同埋個就嚟用咗廿年嘅膠扣具
淘汰舊嘢淘汰得唔夠徹底
真係戇能鳩
搞到全線7系個蓋勁厚
熱到仆街
但係都涼過intel 13代
散熱效果呢啲其次啦

AM4嗰特長方形孔位好影響socket附近啲元件布局

Intel嗰種正方形(LGA77x-LGA1200)/近正方形孔位(LGA1700)比較好

舉個例gigabyte z690m可以塞到3條m2, pcie x16又喺slot 1
換轉係AM4/5唔會做到呢種布局,因為z690m M2_CPU嗰位置喺am4/5會畀個傻鳩膠扣具霸咗

另一個例子就係ITX板型VRM嘅位置,一睇就明唔多講
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9-7950x3d-spotted-on-geekbench-with-similar-single-core-performance-to-7950x
如果正式見街都係呢副死樣嘅話就真係完了吧如無意外,都係買7900砌機算
X3D 實際上係Zen4 die 額外加 當然單核一樣

正常要睇有X3D 果粒die Gaming performance
跑分係唔會快過non X3D,佢仲要降左頻,用cache多/打機先會睇到分別
AMD EPYC 9654 ES 96-Core CPU Is As Fast As A LN2-Overclocked Threadripper 5995WX In Cinebench

https://wccftech.com/amd-epyc-9654-es-96-core-cpu-as-fast-as-a-ln2-overclocked-threadripper-5995wx-in-cinebench/
琴晚手痕又再試下調教Curve Optimizer , 手上面嗰粒5900X經常set超過-13玩Game就會有機會出DirectX Timeout 甩Thread

X3D setting
Bios有得調優先度 好事
諗緊買7900x3d定等7800x3d
唔好諗7900x3d

只有7800x3d & 7950x3d 選擇
因為唔上唔落?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞