誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
大前提你要老同唔好咁長命,即係後生要份工幫補下!我朋友4X歲新界鄉黑一家三口,賣咗2層村屋地下留返比自己(租咗比人),揸1 千萬去咗英國一年都要返3日 part time幫補水電煤,佢話坐食山崩
一星期唔係一年
夠啦下話 你去到會搵野做架嘛
會,邊個城市好?
笑撚死
五毛blocked
又一隻露底
一家三口拎1000萬都話唔夠
都係嘅,係香港無一億都唔好唔返工呀
咁大嘅改變預鬆一定好過預緊

有啲人講到玩極限生存都冇問題咁真係信咗就慘
其實好睇生活習慣
我同另一半係香港wfh
一日三餐自己煮,一星期最少出街食一次飯
每個月駛係食果度2個人夾埋3500左右
係正常有菜有肉,得閒會煲湯整甜品果種
計埋水電上網雜費一個月2條友先駛果5000蚊
自己煮真係好平
移英既話
唔係揸幾百萬或以上退休mode
無學歷
想要移民

你要準備至少30萬HKD
肯做基層工

達得到呢2個低線要求根本你已經可以過普通人生活
大把基層工有手有腳唔識英文都請
睇你肯唔肯挨下再慢慢騎牛搵馬

係呢個年代連30萬都無既人你都係疊埋心水留係香港做公屋仔算啦

至於上面有人問加拿大
加拿大就另一回事
要求高好多
正常情況下你要過去讀master
(IELTS至少6分,可以做野但最多1星期20小時,你預至少帶幾百萬過去)

最低要求應該係AIPP
好多大陸公司利用AIPP幫d大陸人搞移民
不過依然比BNO要求高,真係對加拿大好有興趣就自行研究
邊度都有壓力架啦
你就知名5毛
再補充少少
真係連30萬都無又好想移民既
你而家無,但將來可能有

除左努力儲錢之外
用埋個持續進修基金學好d英文
另外車牌最好都係香港考埋先
兒登仔淨係識係到講廢話
討論區唔討論得要黎托柒
幾撚多歲, 仲咁撚幼稚
係咪覺得自己好撚串好撚型, 威威
大把人自己走唔到/唔想走就想拉埋其他人都唔好走
當然亦係唔少PR做野

會走絕大多數都係50歲樓下
越多人走
留下既就係班已經無貢獻仲要消耗社會資源既廢老同蝗蟲
稅收又少左,開支又多左

緊係不斷抹黑嚇9你d人等你地唔敢走乖乖地留低做一世芝麻奴隸啦
唔使理佢啦
拎住8m 現金都驚緊
買樓都用左6-7m
份工賺埋未必夠一年去4,5次旅行
都係要月清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞