誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
無cover letter我係HR都直接skip你啦

咁同交友app無自介無相一樣
無牌
不過係d 國際建築公司做咗6-7 年
我都係apply assistant
知道係英國人生路不熟
重頭嚟過
英文又唔係好過local
所以已經預咗0 開始
不過都冇回音
下,你cv中佢想要ge 野,佢實搵你in

我返左成年工,下月轉新工

都係個句,無寫過任何cover letter
你思辨能力真心高
Cv有寫唔洗sponsor. Cv就單純講下自己背景同有興趣呢份工
一陣去完in又唔請。車錢又冇酒店錢又冇埋。去多幾次唔得掂
Cv有寫唔洗sponsor. cover letter就單純講下自己背景同有興趣呢份工
我個同事拎住1000萬去倫敦,因為兩個女要入貴族私校,倫敦樓咁貴,買完樓應該得返3-400萬,繼續供兩個女讀書,咁叫唔叫輕鬆mode?
倫敦貴族私校學費~$50萬一年,如果BNO身份去讀應該平啲。
有兩個錢係連登俾人當狗咁鬧
分啲俾hell mode嘅人
真相永遠無人理
佢兩個女嘅香港已經interview個間貴族學校,仲要即埸exam。
忟啲喎青,120萬係買到,但都係出名差既區
港紙定英鎊先,睇你以前嘅post好似係諗住賣咗香港層樓先走,最後無賣/租出去?
唔好聽邊個邊個講,自己去Rightmove 了解吓行情,每個城市都好唔一樣,例如Lecister 算係midland最平
話多唔多話少唔少
但比好多人好好多啦

好睇你想要咩生活

1. 豪洗豪住
咁你可以用600萬買間大大地4房獨立屋
買嫁靚少少車
咁剩返嘅銀留比仔女讀書生活用
兩公婆有個可以打D藍領工
屋大就洗費大,打工收入可能唔夠COVER支出
所以每個月會貼少少錢咁
如果兩個都打工就可以打和/有少少錢儲
夠你玩到仔女出黎做野然後退休

2.保本穩定
自己買間同香港三房差唔多嘅細半獨立屋
300萬內. 然後再買多兩間屋(市中心Flat/半獨立屋)
都係租比人. 咁你一個月就可以收返1.5萬左右租
你細屋就已經夠你抵消開支 理論上你唔做野都夠你好簡單咁生活
如果得閒就可以搵份廢工做下野
收返黎嘅錢就已經可以洗晒佢都唔怕 睇你要幾大洗

3.投資創業型
自己買間300萬左右屋夠生活唔洗交租先
剩返嘰錢用黎搞下生意仔
咁當然就威險大D.
不過衰極都仲有層樓自住
蝕晒大不了就兩公婆都打工
你唔洗交租已經夠晒一家洗

邊個方法都一定好洗過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞