誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
咩啊,香港燒唔到30萬=嗰邊燒唔到??

究竟你係係香港,定移民咗過去,先唔講移民中途要使幾多冤枉錢,就算做到十全十美,都唔夠錢

出發前,最少先用10萬
上面有巴打計過,每年租+市稅+水電煤上網電話卡電視=12萬,三年36萬

你未買傢俬未吃飯已經得返14萬,三年每人2000港紙一個月,屌,仲少過綜援
都係返屋企住啦
仲出去住劏房
有老豆老母有幾hell mode
雖然明白其他使費好難計,但樓主淨係飲食+住屋+水電,真係生存mode,定英國周街都係免費娛樂?

樓主有冇啲娛樂使費參考下,無理由日日Netflix 同打機掛,例如:篤波,打藍球,保齡之類
正視聽好緊要,唔好聽cctoy誤導無錢都夾硬移民。
Hell mode 嘅人,揸bno都年近三十

無番咁上下錢,即係反映學歷同英文水平

唔知班友過到去點生存
打籃球要錢?
Manchester 唔清楚
London兩大兩細大約每月用£2000,唔計住屋
租就大約£2500連council tax
搵£5000就夠食夠洗
英國網球場免費book 唔太洗爭場 成日有空場
籃球場 足球場街場都可以跟隊
如果大班人想穩定踢都可以book

其實無咩特別娛樂
去到英國屋大左已經唔同 屋入面可以放gym 可以種野 可以bbq
如果返office工好多時都hybrid working, 一星期先返1-3日office
真係要洗錢嘅娛樂 係返工去pub飲酒

仲有英國咁大 去其他城市玩都得
再唔係飛轉歐洲 成日20 gbp有來回機票 飛去食個tea再返英國仲平過去英國其他城市
你呢個又係咩理論
年近30一定係有返咁上下錢?
投資失利可以輸身家
上年買樓既話依家都可以輸到負資產
咁多因素又點樣直接反映到學歷同埋英文水平
所以呢個點解就係咁多人喺外國
留完學番香港嘅原因
呢個最老實。你係咪喺適當時候買樓,適當時候游水落香港,適當時候移民,敢唔敢見工加人工轉工,抉擇嘅影響係遠比能力大。
200萬都只可以買到唔好嘅區
如果睇埋位罝校網治安
正常少少嘅屋仔都最少250萬
你係咪指好少香港女仔去英國,反而男仔單拖去多?
真,識人住咗成10幾20年
有車有樓都仲日呻夜呻緊香港好英國差
錢係需要,但心態更重要
係呀
次次去啲網聚七成仔
剩低嘅女就同啲仔一齊嚟
成班羊群心理
頭十個多唔評就跟人keep住唔評
leeds 幾好
120萬樓係邊度買?
如果你可以轉到香港的專業資格去英國....做翻本行應該唔成問題
只不過人工低左一半以上 (但生活質素其實係高左)

唔知依個係咩 mode 了
貼張林奠同比卡超既相係桌面,就夠 over come 所有係英國既艱難同辛苦了
識有fd撬人牆腳
Happy mode

依家係做緊五日全職
但有諗過轉做三日 part time 輕輕鬆鬆生活算數

當然如果睇銀碼的話同香港完全無得比
但人生除左返工搵錢之外重有好多野可以做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞