誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
Metaverse
舊年重可以係北部買到三房的 ex-council houses
依家應該唔得了
唔死都無用mode
去果啲地方冇車搞唔掂
咁梗係稅後
你咪當大約兩公婆每人£40k per year before tax
留過學嘅人先會明
當年邊有機會可以留得低....要搵到間公司肯幫你申請 tier 2 都好難
香港中產,過到去可唔可以繼續輕鬆,老婆唔做野湊兩個
都係果句....香港人係因為有 BNO visa 先可以留得低
無的話英國一向都係難留低係度架啦
倫敦真係易啲搵工?fg冇經驗係man send左過百封cv都搵唔到
40 miles
香港上東莞嘅距離
不過我寫咗太多呢類野
而家應該係比人落毒毒到我中咗某啲病或死咗為止
講真而家我嘅情況其實好陰功
講到尾都係運
唔係好有錢 都係返工租樓
Apartment 露台可以種野 可以bbq
House都有花園可以做到 加上house一定有埋shed
2個人返工一定afford到

咪9up啦 我飛左幾次啦
用skyscanner睇價錢啦
我當依家search London12月飛世界各地來回機票
最平Ireland Dublin14 GBP
之後 Poland 14 GBP
法國 16GBP
意大利 米蘭 16 GBP

成堆機票平過20 GBP
呢個真
英國租屋好撚麻煩
你冇份full time人地都唔會租比你
而家咁多人搶你有份full time都難左好多
除非你一次性交
有無個LONDON VERSION?
其實除左住堅成本,其他野應該無乜分別?

同埋你呢個VERSION只係講兩個人,如果有對小學既仔女,都已經好唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞