誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
從積蓄來講

不過覺得重要睇自己有乜skill set. IT code9 就算hard mode 都好過paper pushing公墓員 normal mode.

個人適應力強弱都好大分別,90年代見好多移民就算有個錢生活唔憂都唔適應,成日口邊講住香港點香港點最後又f返返香港(不過搞笑嘅係返咗香港又唔適應香港,最後又死翻返嚟)
快D睇返洋奴post la
同人share condo, 一年十皮搞唔搞得掂?
當年移民游水打黑工都冇問題la
由頭計嘅話,機票5千
醫保交住2年半先 萬四 加多件行李齊頭兩萬
租屋 £850 一年 £10200 ($91800)
Council tax £1300 ($11700)
水電煤上網 £200 x 12個月 £2400 ($21600)
仲有$145100 (£16122) 買傢俬電器甚至買架腳車
用多£4000都仲可以每個月搣£1000
就係有業已經要俾40%
啲錢做定期嘅息要扣幾多稅下
有冇其他保本嘢更值得放?
真係好睇你住邊
有朋友香港雪藏牌唔敢揸,諗住單車代步返工先再慢慢補鐘
結果未正式踏入冬天就放棄咗買架殘車代步
主要係英國冬天係雨季 又凍又落雨
都40%唔爭在啦
ISA戶口啲息好似唔扣稅
直到你拎出嚟嗰刻
利申 唔肯定
人地寫30萬,係過去3年,你就改1年你不如話計過去3個月,每個月有£4000

3年每個月唔夠£500過到去日日吃二餸飯都唔掂
笑撚死
香港大把呢啲case
身邊有個FD上年話要移民

當時佢日屌夜屌香港幾垃圾搵唔到食,做十幾年野都係得萬六蚊一個月,儲左十幾萬,不停同FD講佢諗著移民去英國重新起步。

到上個月食飯,佢仲ROOT緊上年講既野,數字野都無變
Pu 你啊mode
屌見到你話一年我就以為個normal mode係一年

3年唔得啦 點都要搵嘢做 除非30萬係落地後嘅資金或者仲有可能

不過1年搵份工點都夠啦

英國兩餸飯仲貴過金拱門
我幾撚時講過normal玩一年,我係話租金一次性交一年,hard mode直接收皮,30萬點normal

30萬就算俾你捱到第一年,第二年一開波要交下一年租金=直接收皮
建議跑步
去到英國基本上已經係玩緊Easy Mode,你想買層120萬樓住,仲有80萬慢慢用8年

120 萬 係住邊?咩樓
咁如果帶1個小朋友過去讀書MODE又點計 小學LV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞