誠心建議準備移民英國既人:雖然唔係話好難生存(活),但都真係要量力而為唔好太大安旨意,絕對唔無係完全無壓力,除非。。。

500 回覆
2349 Like 43 Dislike
父母要買份保單俾仔女,等佢哋將來百年之後有錢交遺產稅
第二應改改
英國好保障租客,煩
好多投資級別長債券(如M記)已跌到近6%
買5-6隻不會倒的公司如Microsoft 麥記.....
當平均5.5% 7m每年有hkd 38萬現金流
(當然有人問何不做定期,但未來20年利率都會咁高? 而且如下年利率一降,D投資級別債券會升返,到時可能只有2-3%回報)
都合理 收入如果得收租個萬零港紙真係驚驚地
都唔夠Bob叔屋企咁誇張。
話咗四球港紙四房啦,笨柒你買過英國樓末,買錢七整過車末,地稅一年幾多,水電費幾多保險點買,乜柒都唔識收皮啦!
新樓港紙4 球,即係四十幾萬英鎊 ,通常要多一筆錢upgrade 間屋,新屋多數包基本電器,同香港一樣睇發展商!日本車價同香港差唔多,好似法拉雀比差唔多價錢香港係入面版,不過英國係hybrid 版!
人哋係香港都係貴養兩個女,本身都係讀香港的名校,去到英國又點會窮養兩女呀,係有要求的家庭,毫無疑問一定係揀返倫敦,山卡拉既學校邊有校網而己。
其實真係睇人 睇家庭背景
香港屋村公屋仔
過到去 你估可以即刻升lv上landlord咩
咪又係要捱 不過上左track
捱得舒服過香港 同安全自由
(*前提本人要獨立
係香港都唔係群腳仔/靠工人靠屋企)

無錢就走 真係除非被狗咬 同 極危險人士
唔係的 一定係量力而為 做好research
唔鋪路 度plan就行 都係勇字清兵之流

香港有錢的 過左去 都係有錢
咁咪多左安全 少左娛樂同方便
有錢就是任性的呢堆 唔洗度啦 走啦

Btw, 睇細個讀咩學校就知大概行緊咩path
名校/ischool:
唔少有外國passport
唔係身居要職/家族生意係香港
多數已走-有錢有外地親戚
除非頹友無passport/仲靠緊屋企

普通local大學/以前全家供佢外國讀:
可能上到中層 但無咩Background
想走未必易走 因為始終要有錢
(外加以前可能有被bully陰影
外國讀書環境 比 工作環境
更易有bully / 歧視 因未mature加年代問題)

上面呢d 有外國國籍 玩緊音樂椅
無的 又唔係做緊好工 但唔行BNO / Canada
一係半放棄一係唔想郁一係屋企問題

本地頹校 無學歷:
香港都底層的
我就睇唔到翻身機會
去外國肯捱 乜都做
隨時等如重刷
不過非正式統計 多數都係唔郁唔諗
你都識得講boarding school,咁即係已經晤平學費,大家都咁貴學費,點解唔揀返London讀?London對大人黎講搵工都易啲啦。
30萬都normal mode?
要3年都冇憂30萬我覺得唔得
點解要3年?
預1年時間搵工乜都夠喇啩
成年都搵唔到工嘅人唔見得3年會搵到
總有人唔肯馬死落地行
樓主講嘅
要問返佢
30萬點樣3年唔搵工真係求指教
我係 Zone 5 某小鎮,呢度買間平平地既屋(連細花園)大概係 60 萬鎊 - 你有一千萬港紙既話連稅雜費之類大概會燒左你 60% 既身家
剩低 400 萬想退休?咪玩啦。
應該話,有部份入息會跌落 40% 稅網,唔係全部入息徵 40%

香港人讀完書都返香港 要bno visa 都冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞